© Amnesty

Úspěch v Chile: Státní zástupce přislíbil ochranu vůdkyním hnutí za právo na přístup k vodě

  Článek

Vůdkyně chilského ženského hnutí Mujeres Modatima bojující za právo na přístup k vodě byly kvůli své aktivitě vystavovány výhrůžkám, očerňovacím kampaním a zastrašování. Amnesty International vedla kampaň požadující jejich ochranu. Státní zástupce petici Amnesty vstřícně přijal a zavázal se k ochraně vůdkyň hnutí a prošetření trestných činů.

Mujeres Modatima je ženské environmentální hnutí z města Petrorca v regionu Valparaíso v Chile. Bylo založeno v roce 2017 za účelem bojovat proti nedostatku vody v oblasti a jeho negativním dopadům zejména na ženy a jejich rodiny. Mujeres Modatima propaguje přístup k  vodě jako základní lidské právo a bojuje se systémem, který „nechal na suchu celé komunity, a odepřel jim tak tento životně důležitý živel.“

Kvůli svému aktivismu za právo na přístup k vodě byly vůdkyně hnutí Mujeres Modatima sledovány, zastrašovány, bylo jim vyhrožováno a byly proti nim vedeny očerňovací kampaně. Verónicu Vilches, farmářku a ředitelku programu zajišťujícímu vodu pro venkovské oblasti, několikrát sledovala auta bez poznávacích značek a se zatmavěnými skly, ze kterých se na ni ozývaly hrubé nadávky a výhrůžky. Do domu Loreny Donaire Cataldo, učitelky tělocviku a matky tří dětí, několikrát v noci pronikli neznámí lidé a policie po zavolání nikdy nepřijela na pomoc. Podobný incident se stal i Carolině Vilches, političce, která se podílela na přípravě nové chilské ústavy, což ji kvůli obavám o svůj život donutilo vystěhovat se ze svého domova. Podobné incidenty postihly i ostatní členky hnutí Mujeres Modatima.

Amnesty International vedla kampaň požadující ochranu vůdkyní hnutí Mujeres Modatima. Na konci listopadu 2022 Amnesty předala státnímu zástupci petici s více než čtyřmi tisící podpisů. Státní zástupce byl k požadavkům vstřícný a přijal několik závazků, včetně důsledného dokončení všech probíhajících vyšetřování oznámených trestních činů a přezkoumání současných ochranných opatření pro vůdkyně hnutí.

Za oběti bezpráví bojujeme po celém světě. Důsledně sledujeme jednotlivé případy, ověřujeme informace, apelujeme na politiky a monitorujeme dodržování lidských práv. Každý příspěvek umožní, aby mohla naše práce pokračovat i nadále. Podpořte nás, prosím, ještě dnes. 

https://www.amnesty.cz/crm/donate/choice/97922662/7fe57f2d94077777e05393f1c5420577

Aktuální petice

  Rusko

Ukrajinský lidskoprávní aktivista válečným zajatcem Ruska. Pomůžete Maksymovi Butkevyčovi?

Maksym Butkevyč se jako dobrovolník přidal k ukrajinské armádě, aby bránil svoji vlast. V červenci 2022 se stal ruským válečným zajatcem. Od té doby je odstřižen od světa a ruská média proti němu vedou očerňovací kampaň. V březnu 2023 byl odsouzen v nespravedlivém soudním procesu k třinácti letům vězení za údajné válečné zločiny. Podepište petici a připojte se k boji za jeho okamžité propuštění.

 

Aktuální počet podpisů: 2236 Náš cíl: 3000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...