© Getty Images

Ruský soud rozhoduje o pokutě uvalené na uvězněného Ukrajince

  Článek

Oleksandr Marčenko z Ukrajiny byl unesen a nespravedlivě odsouzen ruskými úřady k deseti letům odnětí svobody. Ve vězení je opakovaně terčem neoprávněných trestů. V prosinci 2022 mu byla správním soudem udělena pokuta za „znevážení ruských ozbrojených sil.“ Marčenko se proti ní odvolal. Než o jeho žádosti rozhodne soud, je držen na samotce a nemá přístup k potřebné zdravotní péči.

Oleksandr Marčenko z Ukrajiny byl v prosinci 2018 při cestě přes Rusko unesen. V listopadu 2020 ho ruské úřady na základě mučením vynuceného „přiznání“ odsoudily za špionáž k deseti letům odnětí svobody. Ve vězení je s ním špatně zacházeno, například mu není povolen přístup k nezbytné zdravotní péči a jsou mu opakovaně udělovány neoprávněné disciplinární tresty.

Marčenkovi byla 29. prosince 2022 uložena pokuta ve výši 30 tisíc rublů (téměř 10 tisíc korun) správním soudem ve městě Ulan-Ude v Burjatsku jako trest za přestupek „znevážení ruských ozbrojených sil.“ Panují obavy, že toto správní řízení může být prvním krokem k trestnímu obvinění ze stejného zločinu, za který by Marčenkovi mohl být udělen další trest odnětí svobody až na tři roky. 

Marčenko tato obvinění popírá a podal odvolání k správnímu soudu v Burjatsku, jenž o jeho žádosti zahájil řízení 7. února 2023. Marčenko byl dočasně umístěn na samotku do trestní cely a byl mu zakázán kontakt s jeho partnerkou. Nadále mu je odpírán přístup ke zdravotní péči, což se rovná mučení a ohrožení jeho života.

Aktuální petice

  Rusko

Ukrajinský lidskoprávní aktivista válečným zajatcem Ruska. Pomůžete Maksymovi Butkevyčovi?

Maksym Butkevyč se jako dobrovolník přidal k ukrajinské armádě, aby bránil svoji vlast. V červenci 2022 se stal ruským válečným zajatcem. Od té doby je odstřižen od světa a ruská média proti němu vedou očerňovací kampaň. V březnu 2023 byl odsouzen v nespravedlivém soudním procesu k třinácti letům vězení za údajné válečné zločiny. Podepište petici a připojte se k boji za jeho okamžité propuštění.

 

Aktuální počet podpisů: 2208 Náš cíl: 3000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...