© Michal Fludra/NurPhoto/Getty

Začal soud s běloruským novinářem Ramanem Pratasevičem

Článek

Raman Pratasevič, spoluzakladatel mediálního serveru Nexta, je v Bělorusku držen v domácím vězení. V únoru 2023 s ním byl zahájen soudní proces, který rozhodne o obvinění z „organizování masových nepokojů“, „organizování akcí hrubě porušujících veřejný pořádek“ a „podněcování nenávisti vůči sociálním skupinám“. Hrozí mu trest až patnáct let vězení.

Raman Pratasevič je novinář z Běloruska a spoluzakladatel serveru Nexta, významného opozičního média zejména při protestech v létě 2020. Pratasevič od roku 2019 žije v exilu, protože mu hrozil postih za novinářskou činnost. V listopadu 2020 byl v Bělorusku obviněn z „organizování masových nepokojů“, „organizování akcí hrubě porušujících veřejný pořádek“ a „podněcování nenávisti vůči sociálním skupinám“ (policistům a státním úředníkům), a byl zařazen na oficiální „seznam teroristů“.

Pratasevič byl spolu se svou partnerkou Sofií Sapegaovou v květnu 2021 zatčen. Cestovali letadlem z Athén do Vilnisu a běloruské úřady donutily jejich letadlo nouzově přistát v Minsku. Pratasevič následně vystoupil v běloruských médiích a pronesl „přiznání“ vynucené mučením a špatným zacházením. V červnu 2021 byli Pratasevič a Sapegaová přemístěni z vazby do domácího vězení. Sapegaová byla v červnu 2022 odsouzena k šesti letům vězení za zločin „podněcování společenské nenávisti a sváru“.

V únoru 2023 začal soud s Ramanem Pratasevičem. Spolu s ním jsou v nepřítomnosti souzeni i další novináři ze serveru Nexta, Stěpan Putilo a Jan Rudzik. Pokud budou shledáni vinnými, hrozí jim trest až patnáct let vězení. Amnesty International Pratasevičův případ sleduje a bojuje za jeho osvobození.

Aktuální petice

Bělorusko

Letošní Nobelovu cenu za mír získal vězněný běloruský bojovník za lidská práva Ales Bjaljacki. Pomožme mu na svobodu!

Dne 14. července 2021 běloruská policie provedla razii v sídlech několika nevládních organizací a domech jejich čelních představitelů. Terčem policejních prohlídek byla i lidskoprávní organizace Vjasna, která monitoruje politické vězně v zemi a poskytuje jim například právní ochranu. Několik členů, mezi nimi Ales Bjaljacki, předseda a zakladatel Vjasny, právník organizace Uladzimir Labkovič, jeho partnerka Nina Labkovičová (ta byla později propuštěna) a místopředseda Vjasny, Valjantsin Stefanovič, bylo policií zatčeno a jsou ve vazbě.

Aktuální počet podpisů: 2690 Náš cíl: 3000

Podepíšu