© LOC FIFA

Saúdská Arábie: Pořádání fotbalového mistrovství má zakrýt popravy a porušování lidských práv

Článek

Mezinárodní fotbalová federace FIFA udělila pořadatelství letošního klubového mistrovství Saúdské Arábii.

„FIFA nadále ignoruje rozsáhlé porušování lidských práv v Saúdské Arábii. Stejně jako při zvolení turistické organizace Visit Saudi jakožto sponzora Mezinárodního turnaje ve fotbale žen opět ukázala, že jí nijak nezáleží na svobodě slova nebo porušování práv pracujících. FIFA tak opět nedostála svým vlastním lidskoprávním normám a účastní se do očí bijícího sportswashingu," uvedl šéf ekonomického a sociálního právního oddělení Amnesty Stephen Cockburn.

„V uplynulých měsících eskalovaly saúdské úřady své brutální potlačování svobody slova. Několik lidí odsoudily k 10 až 45 letům vězení pouze za poklidné vyjadřování názorů na internetu. Ty samé úřady rovněž pokračují v rozsáhlých popravách. Během jednoho dne bylo v minulém roce v Saúdské Arábii popraveno 81 lidí, často na základě velmi nespravedlivých soudních procesů," dodal Cockburn.

FIFA oznámila, že její příjmy za období let 2019–2022 dosáhly 7,5 miliardy dolarů. Během následujících čtyř let pak očekává zisky kolem neuvěřitelných 11 miliard. Přesto stále odmítá zaplatit finanční kompenzace pro dělníky, kteří za otrockých podmínek stavěli stadiony pro Mistrovství světa ve fotbale v Kataru.

Aktuální petice

Saúdská Arábie

Jejich zločin? Hájily svá práva. Teď jsou ve vězení a hrozí jim vysoké tresty

13. března 2019 začal v Rijádu soudní proces s jedenácti ženami zadržovanými od května 2018 ve vazbě bez jakéhokoliv obvinění.

Aktuální počet podpisů: 1993 Náš cíl: 2500

Podepíšu