© Amnesty International

Írán: Počty popravených rychle rostou. Režim cílí na odpůrce a etnické menšiny

  Článek

Trest smrti   Írán publikován 8.3.2023

Jen během prvních dvou měsíců roku 2023 bylo v Íránu popraveno na 94 lidí. Mnozí z nich se předtím stali obětí sexuálního násilí nebo mučení ze strany dozorců. Zatčeným rovněž nebylo dovoleno právní zastoupení a definitivní rozsudek byl vynesen na základě nespravedlivého soudního procesu. 


Eskalující počet poprav je jasnou snahou zastrašit etnické menšiny a odpůrce vládnoucího režimu.


„Rozsah, s jakým íránské úřady popravy provádějí, je děsivý. Jedná se o jasné porušení práva na život a ostudný pokus zastrašit nejenom etnické menšiny. Chtějí zasít obavy, že odpor vůči režimu bude krutě potlačen, ať už v ulicích nebo na šibenici,“ uvedla Roya Boroumand, výkonná ředitelka lidskoprávní organizace Abdorrahman Boroumand Center. 


Dozorci zadržené mnohdy mučí, aby z nich pod nátlakem dostali falešná přiznání. Některá z vynucených přiznání pak přenáší íránská státní média. 


Nejen, že se jedná o nelidské jednání, kterým chce tamní režim ospravedlnit zabíjení svých odpůrců, ale také o porušení principu presumpce neviny. Popravy jsou prováděny v ústranní, a to bez možnosti návštěvy, nebo dokonce upozornění rodin zabitých. 


„Je odporné, že popravám běžně předchází systematické očerňování vězňů pomocí falešných přiznání vynucených mučením a že rozsudky smrti jsou vyneseny na základě hrubě nespravedlivých soudních procesů,“ uvedla Diana Eltahawy, ředitelky Amnesty International pro Blízký východ a severní Afriku.

Aktuální petice

  Írán

V Íránu odsoudili k trestu smrti novináře. Pomozte mu podpisem petice

Německo-íránský novinář a disident Džamšíd Šarmahd (Jamshid Sharmahd) byl po hrubě nespravedlivém procesu odsouzen k trestu smrti. Ve vězení je vystaven mučení, držen na samotce a je mu odpírán kontakt s rodinou a přístup k lékařské péči. Podepište petici a požadujte zrušení trestu smrti a jeho okamžité propuštění.

 

Aktuální počet podpisů: 9123 Náš cíl: 9500

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...