© Private

Uvězněný právník byl zbit ve vězení. Jeho manželka byla zatčena, protože o tomto špatném zacházení informovala

  Článek

Egyptský právník Mohamed Baker a jeho klient, aktivista Alaa Abdel Fattah, jsou od září 2019 ve vězení. Na začátku dubna 2023 byl Mohamed zbit a umístěn na disciplinární celu, protože se zastal postarších spoluvězňů. Jeho manželka o tomto špatném zacházení informovala na sociálních sítích, následují den byla zatčena. Alaa mezitím uvažuje, že zahájí další protestní hladovku.

Mohamed Baker je egyptský právník specializující se na lidská práva. V září 2019 byl zatčen spolu se svým klientem Alaaem Abdelem Fattahem, významným britsko-egyptským aktivistou. Po více než dvou letech strávených ve vazbě byli v prosinci 2021 v nespravedlivém soudním procesu odsouzeni za „šíření falešných zpráv“, Mohamed ke čtyřem a Alaa k pěti letům vězení.

Mohamed je nyní držen ve věznici Badr 1, kde je vystaven mučení a špatnému zacházení. Mohamed se začátkem dubna 2023 spolu s několika spoluvězni zastal postraších trestanců, aby je ochránil před špatným zacházením. Dozorci ho za to potrestali, ponížili ho a zbili, následně ho donutili svléct se do spodního prádla a poslali ho na tři dny do „disciplinární“ cely bez oken, ventilace, světla, matrace a přikrývky, kde mu bylo odepřeno dostačující množství jídla a pitné vody. Dne 13. dubna byl z této cely propuštěn a okamžitě přesunut na samotku, k tomu mu bylo zakázáno pohybovat se na venkovním cvičišti.

Mohamedova žena Neama Hisham svého manžela navštívila 16. dubna, poté na sociálních médiích popsala zranění na jeho ústech, levé straně žeber a na oteklém zápěstí. Bezpečnostní složky ji o den později zatkly a přesunuly na neznámé místo. 

Alaa Abdel Fattah je v tuto chvíli držen ve věznici Wadi al-Natroun, kam byl převezen v květnu 2022. Od té doby je mu zakázán přístup do venkovních prostor, a tak se už téměř rok nedostal na čerstvý vzduch a nespatřil sluneční světlo. Není mu dovoleno telefonicky komunikovat s právníky, konzulárními úředníky, ani s rodinou – ta ho může pouze navštívit v místnosti se skleněnou oddělující stěnou. Již rok a půl je rovněž  Alaaovi odepřeno vidět se a komunikovat se svým synem, kterému byla diagnostikována porucha autistického spektra. Alaa v únoru 2023 své rodině sdělil, že ho velmi frustruje nedostatečný počet návštěv britských konzulárních pracovníků, ačkoliv o ně jeho rodina opakovaně žádá. Také uvedl, že pokud se britští úředníci o jeho případ nebudou více zajímat, možná zahájí další protestní hladovku. Poslední hladovku Alaa po sedmi měsících ukončil v listopadu 2022. V jejích posledních dnech, během konference OSN o změnách klimatu (COP27), nepřijímal žádné jídlo ani vodu.

Aktuální petice

  Egypt

Vězněnou právničku nesmí navštívit rodina ani právník. Pomůžete?

Vedení ženské věznice al-Qanater nepovolilo 61leté Hodě Abdelmoniemové, právničce v oblasti lidských práv vězněné pouze kvůli své práci a dalším lidskoprávním aktivitám, žádnou návštěvu nebo jinou formu kontaktu s rodinou a právníky od jejího zadržení v listopadu 2018.

 

Aktuální počet podpisů: 3317 Náš cíl: 3500

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...