© Private

Zdravotní stav Abderrahmana Zitouta se zhoršuje, přesto uvažuje, že zahájí další hladovku

  Článek

Abderrahmane Zitout byl v březnu zatčen a uvězněn, protože je bratrem zakládajícího člena politického hnutí považovaného alžírskými úřady za teroristickou skupinu. Jeho sestra ho nedávno navštívila ve vězení. Abderrahmano zdraví se zhoršuje, ale uvažuje, že zahájí další protestní hladovku, což jeho rodinu vede ke strachu o jeho život.

Abderrahmane Zitout z Alžírska je otcem čtyř dětí a majitelem obchůdku s oblečením. V březnu 2022 byl zatčen a umístěn do vazby, protože je bratrem Mohameda Larbiho Zitouta, bývalého diplomata a zakládajícího člena politického hnutí Rachad, které alžírské úřady v únoru 2022 označily za teroristickou skupinu. Abderrahmane údajně obdržel finanční prostředky od svého bratra Mohameda Larbiho, aby si mohl otevřít obchod, což je alžírskými úřady prezentováno jako účast ve hnutí Rachad. V polovině dubna 2022 byl proto obviněn z několika trestných činů, včetně „účasti v teroristické skupině“ a „obdržení finančních prostředků ze zahraničí za účelem provést činy kompromitující bezpečnost státu“.

Abderrahmane trpí vážnými zdravotními problémy. Kvůli problémům se zády je na invalidním vozíku. Už třikrát držel protestní hladovku, naposledy v únoru 2023.

Abderrahmaneova sestra ho navštívila 10. dubna 2023. Řekla Amnesty, že zdravotní stav jejího bratra se zhoršuje, ale že přesto uvažuje o zahájení další hladovky, což v rodině vyvolává strach o jeho život. Abderrahmane nemá přístup ke zdravotní péči, jeho cela je častokrát přeplněná, špinavá a není dostatečně větraná. Následkem těchto špatných podmínek se výrazně zhoršil jeho duševní stav a trpí depresemi a úzkostmi. Jeho manželka ho ve vězení navštěvuje, ale ostatní členové rodiny, včetně jeho matky, se bojí, že kdyby ho navštívili, úřady budou stíhat i je. 

Aktuální petice

  Alžírsko

Pět let vězení pro alžírského novináře. Podepište petici za jeho propuštění

Novináře Ihsaneho El Kadiho poslal soud na pět let za mříže kvůli několika článkům kritizujícím alžírské úřady. Toto odsouzení je zřejmým porušením jeho práva na svobodu projevu a jasným příkladem toho, jak alžírské úřady zpřísňují kontrolu nad kritickými hlasy a nezávislými médii. Žádáme proto nejen propuštění Ihsaneho El Kadiho, ale také ukončení cenzury médií a novinářů v Alžírsku.

 

Aktuální počet podpisů: 1382 Náš cíl: 3000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...