© Campaign for Equality

Íránská aktivistka Beháre Hedájatová byla znovu uvězněna

Článek

Beháre Hedájatová z Íránu byla vězněna mezi lety 2010 a 2016 kvůli její obhajobě práv žen a studentů. Na podzim 2022, v době protivládních protestů, byla znovu poslána do vězení jako trest za poklidný protest proti sestřelení ukrajinského civilního letadla.

Beháre Hedájatová je íránská aktivistka za práva žen a studentů. Kvůli své studentské aktivitě byla v květnu 2010 odsouzena mimo jiné za „přípravu a spolupráci na páchání zločinů proti národní bezpečnosti“ a měla si odpykat trest deset let odnětí svobody. Díky mezinárodní podpoře byla v září 2016 propuštěna na svobodu.

Beháre nepřestala bojovat za lidská práva. V červenci 2020 byla odsouzena za účast na protestu vyvolaném přiznáním Íránské revoluční gardy, že v lednu 2020 sestřelila ukrajinské civilní letadlo a zapříčinila tak smrt všech 176 pasažérů. Beháre dostala čtyři roky vězení za „shromažďování a spolupráci na páchání zločinů proti národní bezpečnosti“ a osm měsíců za „propagandu proti státu“ kvůli jejím tweetům zveřejněným před protestem.

Nařízení o zahájení výkonu trestu bylo Beháre doručeno 3. října 2022, tedy v době, kdy v Íránu probíhaly rozsáhlé protesty vyvolané smrtí Mahsy Aminiové. K tomu jí bylo na začátku listopadu sděleno, že byla obviněna z „přípravy a spolupráci na páchání zločinů proti národní bezpečnosti“ a „propagace nemravnosti a prostituce“ na základě jejího poklidného aktivismu. Beháre Hedájatová si tak spolu s mnoha dalšími aktivistkami odpykává trest v nechvalně proslulé věznici Evin.

Aktuální petice

Írán

18 let vězení, mučení a špinavé cely. Takhle Írán trestá pokojné aktivisty

Íránská aktivistka v oblasti pracovních práv Sepideh Gholianová a její kolega Esmail Bakhshi byli v listopadu 2018 zadrženi jenom proto, že se zúčastnili pokojného protestu na podporu zaměstnanců, kterým firma nevyplácela mzdy. Po svém propuštění na kauci veřejně prohlásili, že byli ve vazbě mučeni policií. Kvůli tomu byli znovu uvězněni a po nespravedlivém soudním procesu byli oba odsouzeni k dlouhým trestům.

Aktuální počet podpisů: 1088

Podepíšu