© https://iranwire.com/

Íránští novináři byli osvobozeni

Článek

Novináři z Íránu Amir Amirgholi a manželé Amirhossein Mohammadifar a Sanaz Alahyariová byli odsouzeni k pěti letům vězení za publikaci článků v časopise zaměřujícím se na téma sociální spravedlnosti. Amirhossein a Sanaz byli v dubnu 2020 omilostněni, Amir Amirgholi ale nadále čelí rozsudku.

Íránští novináři Amir Amirgholi, Sanaz Alahyariová a Amirhossein Mohammadifar byli zatčeni v lednu 2019, protože informovali o špatných pracovních podmínkách pracovníků továrny na cukrovou třtinu.

V září 2019 byli odsouzeni dohromady k osmnácti letům odnětí svobody za „šíření propagandy proti státu,“ „šíření lží“ a „členství ve skupině za účelem rozvrácení národní bezpečnosti“ – skupinou byl myšlen online časopis Gam, kde publikovali svoje články na téma sociální spravedlnosti. Podle zákona si odsouzený při usvědčení z více zločinů odsedí nejdelší trest, novináři tak měli strávit sedm let ve vězení.

V říjnu byli všichni tři novináři propuštěni na kauci. Odvolací soud je ovšem v prosinci 2019 odsoudil za „členství ve skupině za účelem rozvrácení národní bezpečnosti“ a udělil jim pětiletý trest ve vězení, z ostatních zločinů je shledal nevinnými.

Manželé Sanaz Alahyariová a Amirhossein Mohammadifar byli v dubnu 2020 omilostněni.

Trest Amira Amirgholiho byl zrušen v květnu 2020. V říjnu 2022, v době, kdy v Íránu probíhaly protesty vyvolané smrtí Mahsy Aminiové, byl ovšem znovu zatčen.

Za oběti bezpráví bojujeme po celém světě. Důsledně sledujeme jednotlivé případy, ověřujeme informace, apelujeme na politiky a monitorujeme dodržování lidských práv. Každý příspěvek umožní, aby mohla naše práce pokračovat i nadále. Podpořte nás, prosím, ještě dnes.

Aktuální petice

Írán

18 let vězení, mučení a špinavé cely. Takhle Írán trestá pokojné aktivisty

Íránská aktivistka v oblasti pracovních práv Sepideh Gholianová a její kolega Esmail Bakhshi byli v listopadu 2018 zadrženi jenom proto, že se zúčastnili pokojného protestu na podporu zaměstnanců, kterým firma nevyplácela mzdy. Po svém propuštění na kauci veřejně prohlásili, že byli ve vazbě mučeni policií. Kvůli tomu byli znovu uvězněni a po nespravedlivém soudním procesu byli oba odsouzeni k dlouhým trestům.

Aktuální počet podpisů: 1088

Podepíšu