© Orla 2011/Shutterstock.com

Írán popravil další tři protestující, pro další je ale ještě naděje

Článek

Trest smrti   Írán publikován 30.5.2023

Dohromady bylo popraveno sedm účastníků protestů vyvolaných smrtí Mahsy Aminiové. Dalším osmi výkon popravy hrozí, jiní budou souzeni znovu, nebo byl rozsudek o trestu smrti zrušen a nahrazen odnětím svobody.

Írán pokračuje v brutálních represích proti účastníkům protivládních protestů vyvolaných smrtí Mahsy Aminiové v září roku 2022. Neváhá využít ani nelidský trest smrti. Protestující soudí za zločiny „nepřátelství proti Bohu“ (moharebeh) a „šíření morální korupce na zemi“ (efsad-e fel arz).

První popravy proběhly už v prosinci 2022. 8. prosince zemřel Mohsen Shekari, 12. Majidreza Rahnavard. V lednu byli popraveni Seyed Mohammad Hosseini a Mohammad Mehdi Karami. Poslední popravy proběhly 19. května, byli zavražděni Saeed Yaghoubi Kordsefli, Majid Kazemi Sheykh Shabani a Saleh Mirhashemi.

Poprava hrozí dalším osmi Íráncům. Nejvyšší soud nedávno stvrdil rozsudek pro Mohammada Ghobadloua. Ostatních sedm - Mansour Hout, Nezam’aldeen Hout, Ebrahim Naroui, Abbas Kourkouri, Shoaib Mirbalouchzohi Rabegi, Mansour Dehmorde a Kambiz Khorout – byli odsouzeni soudem první instance, rozsudek ovšem zatím nebyl stvrzen.

Nejvyšší soud může rozsudek o trestu smrti zrušit a případ vrátit soudu nižší instance. Sahand Nourmohammadzadeh, Hossein Mohammadi, Reza Arya a Hamid Ghare Hassanlou už nejsou v ohrožení výkonu trestu smrti, místo toho byli odsouzeni k trestu odnětí svobody vy výších mezi šesti a patnácti lety. Rozsudek o trestu smrti byl zrušen i v případě Samana Seydiho, Javada Rouhiho, Arshia Takdastana, a Mehdiho Mohammadifarda, o novém trestu zatím nebylo rozhodnuto. Nejvyšší soud rovněž přijal žádost o odvolání Mohammada Boroughniho a Mahana Sadrata Maraniho, budou souzeni znovu.

Amnesty International dlouhodobě bojuje proti trestu smrti, který považuje za krutý a nelidský. Protestující z Íránu jsou navíc častokrát drženi v nelidských podmínkách, je s nimi špatně zacházeno a v některých případech jsou i mučeni. Amnesty proto pokračuje v úsilí za jejich osvobození.

Aktuální petice

Írán

V Íránu odsoudili k trestu smrti novináře. Pomozte mu podpisem petice

Německo-íránský novinář a disident Džamšíd Šarmahd (Jamshid Sharmahd) byl po hrubě nespravedlivém procesu odsouzen k trestu smrti. Ve vězení je vystaven mučení, držen na samotce a je mu odpírán kontakt s rodinou a přístup k lékařské péči. Podepište petici a požadujte zrušení trestu smrti a jeho okamžité propuštění.

Aktuální počet podpisů: 10160 Náš cíl: 10500

Podepíšu