© Belarusian News Photos / www.BNP.by / Anton Suryapin

103 laureátů Nobelovy ceny vyjádřilo podporu Alesi Bjaljackému. Žádají jeho propuštění

  Článek

Ales Bjaljacki, který získal Nobelovu cenu za mír v roce 2022, byl na jaře 2023 odsouzen k deseti letům odnětí svobody. 103 laureátů Nobelovy ceny ho podpořilo v otevřeném dopise a vyzvalo k jeho propuštění.

Ales Bjaljacki je aktivista a ředitel lidskoprávní organizace Vjasna, která sleduje situaci politických vězňů v Bělorusku. Ales byl zatčen v červnu 2021 a odsouzen k deseti letům vězení na jaře 2023 v rámci represí běloruského režimu po rozsáhlých protestech z léta 2020. 

Za Alese se postalavilo 103 laureátů Nobelovy ceny oceněných napříč obory. 21. května, na Mezinárodní den solidarity s běloruskými vězni svědomí, sdíleli dopis, ve kterém vyzvali běloruskou vládu k okamžitému propuštění Alese a jeho kolegů.

„Ales Bialiatski zasvětil svůj život prosazování demokracie a lidských práv v Bělorusku. Odvážil se volat prezidenta Alexandra Lukašenka k odpovědnosti za jeho brutální, neúprosné a systematické potírání opozice a disentu. Za to platí nejvyšší cenu: deset let vězení za základě falešných obvinění,“ uvádí dopis.

„Bjaljacki je symbolem naděje a inspirací pro obránce lidských práv na celém světě, a měl by tak i být oslavován. Místo toho se nachází za mřížemi po boku pěti členů lidskoprávní organizace Vjasna, jež založil právě za účelem podpory těch, které běloruské úřady pronásledují a vězní.“

„Stojíme na straně nebojácného lidu Běloruska, který nadále bojuje za svá lidská práva. Slovy Bjaljackého – i my věříme, protože víme, že po zimě vždy přichází jaro (Vjasna).“

Aktuální petice

  Bělorusko

Letošní Nobelovu cenu za mír získal vězněný běloruský bojovník za lidská práva Ales Bjaljacki. Pomožme mu na svobodu!

Dne 14. července 2021 běloruská policie provedla razii v sídlech několika nevládních organizací a domech jejich čelních představitelů. Terčem policejních prohlídek byla i lidskoprávní organizace Vjasna, která monitoruje politické vězně v zemi a poskytuje jim například právní ochranu. Několik členů, mezi nimi Ales Bjaljacki, předseda a zakladatel Vjasny, právník organizace Uladzimir Labkovič, jeho partnerka Nina Labkovičová (ta byla později propuštěna) a místopředseda Vjasny, Valjantsin Stefanovič, bylo policií zatčeno a jsou ve vazbě.

 

Aktuální počet podpisů: 2693 Náš cíl: 3000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...