© Private

Novináře zadrženého na Krymu mučily tajné služby elektrickým proudem. Dejte mu vědět, že není zapomenut

  Článek

  Ukrajina publikován 7.6.2023

Novinář Rádia Svobodná Evropa Vladyslav Jesypenko je nespravedlivě vězněn v ruské trestanecké kolonii. Po zadržení tajnými bezpečnostními složkami byl krutě mučen elektrickým proudem, jeho vynucená přiznání pak odvysílala státem kontrolovaná televize. Dejte mu do vězení vědět, že vám na jeho osudu záleží. Pošlete mu pohled nebo dopis.

Rusko-ukrajinský novinář a spolupracovník Rádia Svobodná Evropa Vladyslav Jesypenko je nespravedlivě vězněn v ruské trestanecké kolonii, kde si odpykává pětileté vězení. Tamní úřady ho zadržují již od roku 2021, kdy byl na Krymu zatčen příslušníky ruské tajné služby FSB. 

Jako spolupracovník Rádia Svobodná Evropa informoval z Krymu zejména o společenských a environmentálních tématech, která byla často kritická k Rusku a jeho okupační správě. Až do roku 2015 žil na Krymu i se svou ženou a dcerou, brzy po začátku okupace se ale rozhodli odstěhovat na Ukrajinu. Vladyslav však v informování o dění na Krymu pokračoval i nadále. 

Při jedné z cest na poloostrov ho v březnu 2021 na dálnici zastavili agenti FSB a odvezli na velitelství ve městě Simferopol. Jesypenko později vypověděl, že důstojníci FSB do jeho auta nastražili granát, načež ho obvinili z nelegálního pašování výbušnin a výroby zbraní. 

Následně byl Jesypenko zadržen a téměř měsíc mu nebylo dovoleno setkat se s právníkem. Novinář posléze u soudu také popsal kruté mučení, kterému byl vystaven. 

„Důstojníci FSB mě položili na betonovou podlahu. Svlékli mě do naha a na uši mi připojili měděné kabely,” řekl Jesypenko v soudní sini. 

„Kabely zapojili a zapnuli elektřinu. Bylo to strašně bolestivé. Připadalo mi, jako by se mi vařil mozek a oči mi měly explodovat,” 


- svědectví Vladyslava Jesypenka u soudu v září 2021 

Jesypenko později pod nátlakem učinil vynucená přiznání o spolupráci s ukrajinskými tajnými službami. Jejich záznam odvysílala Ruskem kontrolovaná televizní stanice Krym 24. 

„Jakožto novinář, který nedělá nic jiného, než že oznamuje fakta, neměl být v první řadě nikdy zadržen, natož aby byl vystaven fyzickému a psychickému mučení, které podstupoval posledních 11 měsíců," řekl v únoru 2022 prezident Rádia Svobodná Evropa Jamie Fly. 

Vyzval rovněž ruské úřady, aby se Jesypenko mohl vrátit co nejdříve ke své rodině. 

Vladyslav Jesypenko byl v únoru 2022 odsouzen k šesti rokům v trestanecké kolonii a pokutě 110 000 rublů (zhruba 30 000 korun). A to i navzdory faktu, že při pozdějším přezkoumání granátu, za jehož údajné držení byl tajnými službami obviněn, nebyly na povrchu zbraně nalezeny otisky Jesypenkových prstů. O půl roku později snížil Nejvyšší soud Krymu jeho trest na pět let za mřížemi. 
Ukažte, že vám bezpráví není lhostejné. Napište Vladyslavovi dopis nebo pohled

Díky Vladyslavově ženě víme, jak velkou radost mu dělá každý dopis nebo pohlednice, které se k němu dostanou. Každé takové gesto mu pomáhá lépe psychicky zvládat nespravedlivé věznění. Začiná léto, vezměte tužku a pošlete dopis nebo pohled a dejte Vladyslavovi a jeho věznitelům najevo, že vám jeho osud není lhostejný.

  • Do vězení můžete zasílat dopisy nebo pohledy v ruštině (mohou být přeloženy i pomocí internetových překladačů). 
  • Neměly by obsahovat lidskoprávní nebo náboženskou tematiku, šifry, stejně jako cokoliv, co by mohlo být vykládáno jako výzva k extremismu nebo kriminální činnosti. 
  • Rovněž neposílejte žádné balíčky, vězeňská zpráva by pak mohla Vladyslavovi omezit příjem balíčků od jeho rodiny. 

Adresu napište na psaní ideálně anglicky i rusky. U uvedení země je potřeba, bez ohledu na přesvědčení, uvést jak Rusko, tak Ukrajinu.

Ideální varianta adresy, pokud posíláte psaní z Evropy:

Vladyslav Yesypenko / Владислав Есипенко, Исправительная колония №2 Адрес: 298330, Республика Крым, г. Керчь, ул. Индустриальное шоссе, 17 Россия/Украина, Russia/Ukraine

Adresa v angličtině: Vladyslav Yesypenko, Correctional Colony No. 2, 298330, Respublika Krym, Kerch, str. Industrial highway, 17 Russia/Ukraine

Adresa v ruštině: Владислав Есипенко, Исправительная колония №2 Адрес: 298330, Республика Крым, г. Керчь, ул. Индустриальное шоссе, 17 Россия/Украина

Aktuální petice

  Rusko

Zdravotní sestřička z Krymu si odpykává sedmiletý trest, hrozí jí další vězení za vlastizradu a nutně potřebuje lékařskou péči. Pomůžete?

Irina Danilovič (Irina Danilovich) je zdravotní sestra z Ruskem okupovaného Krymu. Otevřeně kritizovala systém zdravotní péče na Krymu a odsuzovala politicky motivované stíhání obránců lidských práv. Za to byla ve vykonstruovaném procesu odsouzena k sedmi letům vězení. Ve vězení je jí odpírána zdravotní péče a její zdravotní stav je vážný. Pomozte jí podpisem petice.

 

Aktuální počet podpisů: 1176 Náš cíl: 3000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...