© Private

Egyptské úřady brání aktivistovi pokračovat ve studiu ve Vídni

  Článek

Na egyptského aktivistu Ahmeda Samira Santawyho byl uvalen zákaz cestování. Ahmedovi, který už dříve strávil osmnáct měsíců ve vězení, je tak bráněno pokračovat v magisterském studiu a výzkumu na Středoevropské univerzitě ve Vídni.

Ahmed Samir Santawy studuje magisterský program na Středoevropské univerzitě ve Vídni (CEU). Studium v minulosti musel přerušit, egyptské úřady ho v únoru 2021 zatkly a o rok později odsoudily za „šíření falešných zpráv,“ protože se vyjadřoval k situaci lidských práv v Egyptě a opatřením proti pandemii koronaviru. V červenci 2022 byl omilostněn, nyní mu ale úřady znovu znemožňují studovat. 

Ahmed se na začátku června 2023 pokusil vycestovat do Rakouska. Na káhirském letišti mu ovšem imigrační úředníci v cestě zabránili, protože neměl správné odůvodnění nebo soudní příkaz. Úřady na Ahmeda svévolně uvalily zákaz cestování, a tak mu znemožnily pokračovat ve studiu a výzkumu. 

Ahmed pro Amnesty International uvedl: „Je to už deset měsíců, co jsem byl propuštěn z vězení prezidentskou milostí, ale stále mám pocit, že pořád nejsem úplně svobodný. Můj život je pozastaven. Tento zákaz cestování mě nejen zbavuje základního práva volně se pohybovat poté, co jsem byl nespravedlivě uvězněn na osmnáct měsíců, ale také vážně narušuje můj život. Nemohu pokračovat ve své akademické kariéře a nemohu být se svou partnerkou v Belgii. Není mi dovoleno plánovat svou budoucnost, protože nevím, jestli mě nechají odcestovat, abych například zahájil doktorát."

Aktuální petice

  Egypt

Vězněnou právničku nesmí navštívit rodina ani právník. Pomůžete?

Vedení ženské věznice al-Qanater nepovolilo 61leté Hodě Abdelmoniemové, právničce v oblasti lidských práv vězněné pouze kvůli své práci a dalším lidskoprávním aktivitám, žádnou návštěvu nebo jinou formu kontaktu s rodinou a právníky od jejího zadržení v listopadu 2018.

 

Aktuální počet podpisů: 3318 Náš cíl: 3500

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...