© Amnesty International Turkey

Slavíme: Tanar Kılıç byl osvobozen od nespravedlivého odsouzení

  Článek

Zakladatel turecké pobočky Amnesty International a její čestný předseda Tanar Kılıç byl osvobozen od falešných obvinění z terorismu. Soud v červnu 2023 zrušil předchozí rozsudek, který Tanara odsoudil do vězení. Po šesti letech od zatčení je tak Tanarův případ konečně uzavřen.

Tanera Kılıç byl v létě 2020 odsouzen k šesti letům a třem měsícům vězení za „členství v teroristické organizaci.“ Nařčení byla přitom nesmyslná a pro jeho vinu neexistovaly žádné důkazy. I zpráva státní policie shledala, že obvinění byla neopodstatněná. Nyní, na šestileté výročí od jeho původního zatčení, byl Taner konečně shledám nevinným a předchozí rozsudek byl zrušen. 

Spolu s Tanerem byli osvobozeni další tři obránci lidských práv a významní členové turecké pobočky Amnesty International. „Jejich utrpení může být u konce, ale v celém Turecku mnoho obránců lidských práv strádá ve vězení, žije ve strachu ze zatčení nebo čelí podobným nepodloženým stíháním,“ upozornila generální tajemnice Amnesty International Agnès Callamard. „Z dnešního vítězství si vezmeme sílu. Budeme také pokračovat v boji proti nepřestávajícímu omezování lidských práv v Turecku, a to jménem těch, kteří se odmítají nechat umlčet vládními hrozbami.“

Za oběti bezpráví bojujeme po celém světě. Důsledně sledujeme jednotlivé případy, ověřujeme informace, apelujeme na politiky a monitorujeme dodržování lidských práv. Každý příspěvek umožní, aby mohla naše práce pokračovat i nadále. Podpořte nás, prosím, ještě dnes.


Aktuální petice

  Turecko

Eren: Právníčka již 100 krát stíhaná

Právnička a bývalá editorka novin Eren Keskinová je hlasitou kritičkou tureckého státu po celá desetiletí. Proslov, který pronesla před 11 roky, rozezlil úřady. V proslovu obvinila stát ze zmasakrování 12letého chlapce Ugura Kaymaze. Podle Eren je zabití tohoto chlapce armádou jen jedna z mnoha skvrn na turecké historii a jak sama říká: „Historie je něco, za co by měly být orgány zodpovědné“. Kvůli tomuto a dalším článkům publikovaným v kurdských novinách, které editovala, byla několikrát obviněná z urážky tureckého státu a jeho prezidenta. Eren stála před soudem už více než stokrát a to především kvůli svému otevřenému postoji k situaci kurdské menšiny v Turecku. V roce 1995 strávila 6 měsíců ve vězení, protože v článku použila slovo „Kurdistán“. Celé řízení proti ní není nic jiného než obtěžování. Erenin jediný zločin je, že trvale vystupuje proti bezpráví. A čas se jí krátí. Více soudních procesů znamená, že může být kdykoli uvězněna na dlouhou dobu.

 

Aktuální počet podpisů: 4305 Náš cíl: 7000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...