© Unsplash

Maryja Kalesnikavová trpí vážnými následky operace, přesto nemá přístup k lékařské péči

Článek

Přední představitelka běloruské opozice Maryja Kalesnikavová si odpykává trest 11 let odnětí svobody. V listopadu 2022 kvůli problémům způsobeným špatnými podmínkami ve věznici podstoupila operaci, ze které se zotavuje dodnes. Přestože trpí vážnými následky včetně opakované ztráty vědomí, jí není umožněna dostatečná zdravotní péče.

Maryja Kalesnikavová je jednou z nejvýznamnějších figur protivládních protestů léta 2020. Po vyhoštění Světlany Tichanovské se stala přední představitelkou opozice. V září 2020 se ji úřady nejprve pokusily vyhostit, čemuž Maryja zabránila roztrháním svého pasu, a poté ji obvinily z „podrývání státní bezpečnosti“. O rok později jí soud odsoudil k jedenácti letům vězení.

Maryja je vězněna ve velmi špatných podmínkách v trestanecké kolonii N4 v Homelu. V listopadu 2022 byla hospitalizována a podstoupila operaci, vedení věznice poskytlo o jejím stavu pouze velmi omezené informace. Před zákrokem byla 10 dní držena na samotce, kde byla taková zima, že musela neustále chodit, aby se zahřála, a nemohla spát. Přestože několikrát omdlela a trpěla nevolností, nebylo jí povoleno vyhledat přiměřenou zdravotní péči až do momentu, kdy se její stav drasticky zhoršil. Po operaci byla Maryja brzy donucena znovu pracovat v oděvní továrně a nemohla se řádně zotavit.

Od poloviny února 2023 je Maryje zakázán jakýkoliv kontakt s rodinou. Její právník se ji marně snaží zkontaktovat od 7. února. Lidskoprávní organizace Vjasna na konci března informovala, že Maryja byla několikrát umístěna do trestní cely za údajné porušování pravidel věznice.

Maryjino zdraví se v květnu znovu zhoršilo kvůli nedoléčeným následkům operace.  Několikrát upadla do bezvědomí. Panují obavy, že se její stav ještě zhorší, protože nemá přístup k adekvátní zdravotní péči.

Aktuální petice

Bělorusko

Letošní Nobelovu cenu za mír získal vězněný běloruský bojovník za lidská práva Ales Bjaljacki. Pomožme mu na svobodu!

Dne 14. července 2021 běloruská policie provedla razii v sídlech několika nevládních organizací a domech jejich čelních představitelů. Terčem policejních prohlídek byla i lidskoprávní organizace Vjasna, která monitoruje politické vězně v zemi a poskytuje jim například právní ochranu. Několik členů, mezi nimi Ales Bjaljacki, předseda a zakladatel Vjasny, právník organizace Uladzimir Labkovič, jeho partnerka Nina Labkovičová (ta byla později propuštěna) a místopředseda Vjasny, Valjantsin Stefanovič, bylo policií zatčeno a jsou ve vazbě.

Aktuální počet podpisů: 2693 Náš cíl: 3000

Podepíšu