© AFP via Getty Images

Slavíme úspěch: Ghanský parlament zrušil trest smrti!

  Článek

Trest smrti   Ghana publikován 26.7.2023

Ghanský parlament v červenci 2023 schválil zrušení trestu smrti. Amnesty to vítá jako velmi významný krok v boji za zrušení tohoto nelidského trestu, a připomíná, že Ghana by trest smrti měla zakázat i v ústavě.

Ghanský parlament 25. července 2023 schválil úpravu trestního zákona a branného zákona, čímž zrušil trest smrtii. Ghana se tak stala 23. zemí v Africe, kde je trest smrti zakázaný. 

Úpravu zákona ještě musí schválit prezident Nana Akufo-Addo. Prezident v listopadu 2022 v prohlášení pro ghanskou pobočku Amnesty International řekl, že trest smrti by se měl odstranit ze všech zákonů země. Amnesty ghanskou vládu vyzývá, aby trest smrti zakázala i v ústavě.

Poslední poprava v Ghaně proběhla v roce 1993. V minulém roce se v zemi nacházelo 172 lidí odsouzených k smrti.

Samira Daoud, ředitelka Amnesty International pro západní a střední Afriku, to okomentovala: „Dnešní hlasování v parlamentu je významným krokem Ghany ke zrušení trestu smrti. Je to také vítězství pro všechny, kteří neúnavně bojovali za to, aby učinili konec tomuto krutému trestu a posílili ochranu práva na život. Přestože jde o přelomové rozhodnutí, zrušení tohoto drakonického trestu není úplné bez revize ústavy, která nadále stanoví, že velezrada se trestá smrtí.“

Amnesty International trest smrti považuje za nesmírně krutý, nelidský a ponižující trest, který v našem světě nemá místo. Od roku 1977 bojuje za jeho naprosté zrušení ve všech zemích, kde je stále uplatňován.

Za oběti bezpráví bojujeme po celém světě. Důsledně sledujeme jednotlivé případy, ověřujeme informace, apelujeme na politiky a monitorujeme dodržování lidských práv. Každý příspěvek umožní, aby mohla naše práce pokračovat i nadále. Podpořte nás, prosím, ještě dnes. 


Aktuální petice

  Čína

Ujgurskému profesorovi hrozí v Číně trest smrti

Mezinárodně uznávanému profesorovi geografie a bývalému rektorovi Sin-ťiangské univerzity hrozí trest smrti.

 

Aktuální počet podpisů: 3253 Náš cíl: 3500

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...