© Private

Egyptská právnička Hoda Abdelmoniemová byla odsouzena k 5 letům vězení

  Článek

Hoda Abdelmoniemová byla odsouzena k pěti letům vězení za „podporu terorismu“. Proti rozsudku se nemůže odvolat. Podmínky ve věznici jsou stále špatné, Hoda rok nemohla vidět svou rodinu a je jí odpírána nezbytná zdravotní péče.

Hoda Abdelmoniemová je od roku 2018 držena egyptskými úřady ve vazbě kvůli své činnosti v oblasti lidských práv. V březnu 2023 byla odsouzena k pěti letům vězení za „účast, financování a podporu teroristické organizace.“ Navíc byla zařazena na seznam teroristů, což znamená, že byl zmrazen její majetek, dostala zákaz cestování a po ukončení trestu bude pět let v podmínce. Proti tomuto rozsudku Nouzového soudu pro státní bezpečnost se nelze odvolat, jedině egyptský prezident má právo ho zrušit nebo nařídit obnovení soudního řízení.

Hoda je držena v přísných podmínkách. Téměř rok ji nesměla navštívit její rodina. Na konci června byla návštěva konečně umožněna, ale po celou dobu byl přítomen bezpečnostní důstojník, takže Hoda nemohla mluvit otevřeně. Rodina se Hodu znovu pokusila navštívit v polovině července, ale věznice to neumožnila a neposkytla žádné vysvětlení.

Hoda své rodině při návštěvě řekla, že se její zdravotní stav stále zhoršuje. Vyvinul se u ní zánět nervů a cítí ostrou bolest a necitlivost v různých částech těla. Hoda trpí mnoha dalšími onemocněními včetně onemocnění srdce a ledvin. Vězeňské úřady Hodě nadále nedovolují přístup k adekvátní zdravotní péči jako je návštěva nemocnice pro zjištění diagnózy a zahájení léčby. 

Aktuální petice

  Egypt

Vězněnou právničku nesmí navštívit rodina ani právník. Pomůžete?

Vedení ženské věznice al-Qanater nepovolilo 61leté Hodě Abdelmoniemové, právničce v oblasti lidských práv vězněné pouze kvůli své práci a dalším lidskoprávním aktivitám, žádnou návštěvu nebo jinou formu kontaktu s rodinou a právníky od jejího zadržení v listopadu 2018.

 

Aktuální počet podpisů: 3318 Náš cíl: 3500

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...