© Amnesty International

Thajští aktivisté byli osvobozeni od všech obvinění!

  Článek

Obvinění proti aktivistům, kteří informovali o mučení muslimů spáchaného thajskou armádou, byla stažena.

Thajští aktivisté Somchai Homla-or, Porpen Khongkachonkiet a Anchana Heemminová byli v červenci 2016 na popud thajské armády obviněni z „počítačové kriminality“ a „protizákonného hanobení.“ V lednu 2016 vydali zprávu informující o 54 případech údajného mučení členů muslimské menšiny thajských Malajců. Pokud by byli za tato obvinění odsouzeni, hrozil by jim trest až pět let ve vězení a pokuta ve výši 300 000 bahtů (asi 7 800 euro).

Obvinění byla stažena 7. března 2017. Podle vyjádření armády se tento den rovněž její zástupci s aktivisty sešli a shodli se na vytvoření mechanismu pro společné vyšetření údajného mučení. Případ byl formálně uzavřen 6. listopadu 2017 a aktivistům už za zveřejnění zprávy o mučení nehrozí postih.

Aktuální petice

  Thajsko

Děti za mříže nepatří! Pomozme zastavit pronásledování mladých obránců lidských práv v Thajsku

Thajské úřady stíhají a pronásledují dětské obránce lidských práv za pokojné uplatňování jejich práva na protest. Mezi 283 dětmi, proti nimž je vedeno trestní řízení, jsou například Thanakorn „Petch“ Phiraban, bojující za práva LGBTI+ komunity, Chan Tonnamphet, aktivistka za práva původních obyvatel, a „Sand“, která je obviněna v souvislosti s účastí na protivládních protestech.

 

Aktuální počet podpisů: 1438 Náš cíl: 3000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...