© Belarusian News Photos / www.BNP.by / Anton Suryapin

Podpořte Alese Bjaljackiho a členy organizace Vjasna vzkazem solidarity!

  Článek

Vjasna podporuje politické vězně v Bělorusku a monitoruje stav lidských práv. Její představitelé, včetně nositele Nobelovy ceny míru Alese Bjaljackého, se ale sami stali terčem Lukašenkova režimu. Pošlete jim vzkaz přímo do vězení a dejte jim vědět, že mají podporu po celém světě.


Lidskoprávní organizace Vjasna (bělorusky „jaro“) monitoruje stav lidských práv v Bělorusku a podporuje politické vězně. Její členové byli opakovaně obtěžováni úřady. V červenci 2021, rok po protivládních protestech, bylo její vedení zatčeno a umístěno do vazby.

Ales Bjaljacki (datum narození 25. září 1962), zakladatel a předseda Vjasny, byl terčem úřadů už v roce 2011, kdy byl odsouzen do vězení. Byl jednou z tváří Amnesty kampaně Maraton psaní dopisů 2012 a o dva roky později byl předčasně propuštěn z vězení. Na začátku roku 2023 – tedy v době, kdy už byl Ales laureátem Nobelovy ceny míru – byl odsouzen k deseti letům odnětí svobody. Je držen ve věznici nechvalně proslulé surovým zacházením s vězni.

Valjantsin Stefanovič (datum narození 14. října 1972) je člen výboru Vjasny a viceprezident Mezinárodní federace pro lidská práva (FIDH). Je expertem na problematiku lidských práv a známým zastáncem zrušení trestu smrti. Odpykává si devítiletý trest za „pašování peněz“ a „financování skupinových aktivit hrubě narušujících veřejný pořádek“.

Uladzimir Labkovič (datum narození 22. října 1978) je právník a koordinátor kampaně „obránci lidských práv za svobodné volby“. V červenci 2021 byl zatčen se svou ženou Ninou, která byla později propuštěna. Byl odsouzen k sedmi letům vězení.

Andrej Čapjuk (datum narození 17. května 1996) je dobrovolník spolupracující s Vjasnou. Byl zatčen v říjnu 2020 a obviněn z „účasti na nepokojích“ a „účasti v kriminální organizaci“. Za tyto dva trestné činy a za „podněcování nenávisti“ a „znesvěcení budov a poškození majetku“ ho soud v září 2022 odsoudil k šestiletému trestu odnětí svobody, jenž byl později snížen o tři měsíce.

Podpořte členy organizace Vjasna a pošlete jim vzkaz přímo do vězení!


Jak by měl vzkaz solidarity vypadat?

-  Pošlete pohlednici nebo dopis. Neposílejte balíček – odsouzeným může být dovoleno obdržet pouze omezený počet balíčků, a tak by se mohlo stát, že se k nim nedostane důležitá zásilka od jejich rodin. 

-   Text by měl být v ruštině. Můžete například využít Google překladač, nebo použijte vzorový vzkaz. Pošlete pozitivní vzkaz – můžete i třeba poslat přání k narozeninám.

-   Vzkaz může obsahovat kresbu nebo fotografii. 

-  Neposílejte vzkazy, které by mohly být považovány za výzvu k extremismu nebo ilegálním aktivitám. Pokud možno, vyhněte se otevřeně politickým textům. Nemusíte ani zmiňovat Amnesty International. 

-   Neposílejte vzkazy, které by mohly vypadat jako šifra.


Vzorový vzkaz:

-   Jsme s vámi! – Мы с вами!

-   Máte moji podporu! - мате моджи подпору!

-  Připojuji se k požadavkům na vaše okamžité osvobození! – Я присоединяюсь к требованиям о вашем немедленном освобождении!


Adresy, kam poslat vzkazy solidarity:

-   Ales Bialiatski (Аляксандру Віктаравічу Бяляцкаму)

    Penal colony No. 9. 213410, Horki, vulica Dabraliubava 16 (Belarus)


-   Valiantsin Stefanovic (Валянціну Канстанцінавічу Стэфановічу)

    Penal colony No. 15. 213105, Mahilioŭ, Viejna, Slaŭharadskaja šaša 183 (Belarus)


-   Uladzimir Labkovich (Уладзіміру Мікалаевічу Лабковічу)

    Penal colony No. 17. 213004, Škloŭ, vulica 1-ja Zavodskaja 8 (Belarus)


-   Andrei Chapiuk (Андрэю Сяргеевічу Чапюку)

    Penal colony No. 22. 225295, Brest region, Ivacevičy, station Damanava, PO Box 20 (Belarus)

Aktuální petice

  Bělorusko

Letošní Nobelovu cenu za mír získal vězněný běloruský bojovník za lidská práva Ales Bjaljacki. Pomožme mu na svobodu!

Dne 14. července 2021 běloruská policie provedla razii v sídlech několika nevládních organizací a domech jejich čelních představitelů. Terčem policejních prohlídek byla i lidskoprávní organizace Vjasna, která monitoruje politické vězně v zemi a poskytuje jim například právní ochranu. Několik členů, mezi nimi Ales Bjaljacki, předseda a zakladatel Vjasny, právník organizace Uladzimir Labkovič, jeho partnerka Nina Labkovičová (ta byla později propuštěna) a místopředseda Vjasny, Valjantsin Stefanovič, bylo policií zatčeno a jsou ve vazbě.

 

Aktuální počet podpisů: 2693 Náš cíl: 3000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...