© Anadolu Agency via Getty Images

Alexej Navalnyj byl znovu odsouzen. Dohromady si má odpykat více než 30 let vězení

  Článek

Známý kritik Putinova režimu byl odsouzen k dalšímu trestu odnětí svobody. Ve vězení je opakovaně terčem šikany ze strany úřadů, a podle nejnovějšího rozsudku má být přesunut do zařízení s ještě přísnějšími podmínkami.

Alexej Navalnyj byl 4. srpna 2023 odsouzen k dalším 19 letům vězení. Soud ho shledal vinným ze šesti trestných činů včetně „financování extremistické skupiny“ a „rehabilitace nacismu“.

Trest si má odpykat v trestanecké kolonii se speciálním režimem, což je typ věznice s nejpřísnějšími podmínkami v zemi. Obyčejně jsou zde drženi nebezpeční zločinci, recidivisté a vězni odsouzení na doživotí. Pravděpodobně se tak omezí Alexejova možnost komunikovat se světem, posílat a odesílat poštu a přijímat návštěvy.

Navalnyj rozsudek přes svoje právníky okomentoval na sociálních sítích: „Naprosto jasně jsem si vědom, že stejně jako mnoho dalších politických vězňů si odpykávám doživotní trest. Budu uvězněn až do konce svého života, nebo života současného politického režimu.“

Navalnyj je ve vězení od začátku roku 2021, kdy dostal trest ve výši tři a půl roku odnětí svobody za údajné porušení podmínky. O rok později byl odsouzen na dalších devět let. Šikaně a represím ze strany Putinova režimu už ale čelí víc než deset let, včetně pokusu o otravu novičokem v létě 2020. 

Vedení věznice opakovaně nachází záminky, proč Navalného umístit na samotku, a vytváří pro něj podmínky, které se rovnají mučení. Navalnyj na svých sociálních sítích například sdílel, že v sousední cele je držen psychicky nemocný vězeň, který celý den hlasitě naříká, a tak Navalnyj nemá chvíli klidu. Nedávno také uvedl, že ho ve vězení už 100 dnů v kuse nutí opakovaně se dívat na stejný dvouhodinový projev Vladimira Putina.

Aktuální petice

  Rusko

Ukrajinský lidskoprávní aktivista válečným zajatcem Ruska. Pomůžete Maksymovi Butkevyčovi?

Maksym Butkevyč se jako dobrovolník přidal k ukrajinské armádě, aby bránil svoji vlast. V červenci 2022 se stal ruským válečným zajatcem. Od té doby je odstřižen od světa a ruská média proti němu vedou očerňovací kampaň. V březnu 2023 byl odsouzen v nespravedlivém soudním procesu k třinácti letům vězení za údajné válečné zločiny. Podepište petici a připojte se k boji za jeho okamžité propuštění.

 

Aktuální počet podpisů: 2262 Náš cíl: 3000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...