© Amnesty International

Situace členů komunity LGBTI+ se v Čečensku nijak nezlepšuje

  Článek

LGBTI   Rusko publikován 26.7.2023

Čečenská policie nadále zatýká lidi, které podezřívá z homosexuality. Ve vazbě je mučí, nutí k doznání a naléhá, aby spolupracovali a dovedli úřady k dalším obětem.

Čečenské úřady útočí na gaye a další členy LGBTI+ komunity. Server Politico nedávno sdílel příběh muže jménem Mukajev, který ze strachu před smrtí emigroval do Arménie.

Před třemi lety Mukajevovi zavolala policie a řekla mu, že se někdo pokusil o podvod na jeho profilu, a že má přijít na policejní stanici. Přišlo mu to podezřelé, a tak nijak nereagoval. O dva týdny později před jeho domem zastavilo černé auto. Mukajev byl zatčen a vyslýchán osmi nebo devíti policisty. Nutili ho přiznat, že je gay, což Mukajev popřel. Policisté ho shodili podlahu a přes hlavu mu natáhli pytel. Poté ho mučili elektrickými šoky, po kterých má dodnes jizvy, a dusili ho ručníkem drženým přes obličej. 

Policisté po Mukajevovi chtěli, aby jim sdělil další jména gayů. Jeho kamarád se dozvěděl, že Mukajev byl zatčen, a pokoušel se mu dovolat. Policisté po Mukajevovi okamžitě chtěli, aby je ke svému kamarádovi dovedl, s čímž nakonec po mučení souhlasil. Mukajevova kamaráda také zatkli a mučili elektrošoky. Policisté je oba na kameru donutili přiznat se, že jsou gayové a že mají intimní vztah. 

Mukajev byl po pár dnech propuštěn z vazby. Policisté ho přemlouvali, že pokud bude spolupracovat, dostane jenom podmínku. Spoluprací bylo myšleno, že by Mukajev navazoval kontakty s dalšími muži na online seznamkách a domlouval si s nimi schůzky, na kterých by je policie zatkla a obvinila z homosexuality. 

Mukajev se začal bát o svůj život. Věděl, že v Rusku by před čečenskou policií nebyl v bezpečí. V únoru 2021 se například v médiích objevila zpráva, že Salekh Magamadov and Ismail Isayev byli deportováni z Ruska zpátky do Čečny, odkud uprchli po obvinění z homosexuality a mučení. Mukajev proto emigroval přes Bělorusko do Arménie a zažádal o azyl.

Situace členů komunity LGBTI+ se v Čečenku podle místních aktivistů od začátku války na Ukrajině zhoršuje. Podle mluvčího organizace SOS Krizová skupina, která obviněným (včetně Mukajeva) pomáhá utéct, je zatýkání častější. Rovněž uvedl, že policie dává zadrženým na výběr tři možnosti: buď budou trestně stíháni, nebo musí zaplatit výkupné ve výši okolo milionu rublů (přes 11 tisíc euro), nebo narukovat do války jako „dobrovolník“.

Aktuální petice

  Rusko

Homosexuálům v Čečensku hrozí mučení a smrt, nejméně dva lidé zemřeli

Od konce prosince policie v Čečensku zadržela a mučila minimálně čtyřicet osob podezřelých z homosexuality, nejméně dva lidé byli údajně umučeni k smrti.

 

Aktuální počet podpisů: 2454 Náš cíl: 2500

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...