© Private

Egyptský právník byl propuštěn. Jeho klient ale zůstává nespravedlivě uvězněn

Článek

Mohamed Baker, jeden z případů Maratonu psaní dopisů 2021, byl propuštěn z téměř čtyři roky trvající vazby. Jeho klient Alaa Abd el-Fattah ale zůstává nespravedlivě uvězněn.

Mohamed Baker byl spolu se svým klientem, egyptsko-britským blogerem Alaaem Abd el-Fattahem, zatčen v září 2019. Mohamed byl od té doby držen ve vazbě. 19. července 2023 mu egyptský prezident udělil milost, a tak byl Mohamed po čtyřiceti měsících ve vězení osvobozen.

Mohamed a jeho žena Naema poděkovali všem dobrovolníkům za jejich práci a podporu. Mohamed řekl, že Amnesty International toho pro něj udělala o hodně víc než očekával, a že nikdy nezapomene, že při něm stála.

Alaa Abd el-Fattah byl ovšem v prosinci 2021 odsouzen v nespravedlivém procesu k pěti letům vězení. Podle jeho sestry, která ho v červenci navštívila ve věznici Wadi al-Natrun, se podmínky, ve kterých je Alaa držen, zlepšily. Alaa si vede lépe i po stránce duševního zdraví. Pořád mu je ovšem upírán přístup k právníkům a ke konzulátu. Možnosti telefonovat s rodinou má omezené, a při návštěvě je od Alaa odděluje skleněná stěna. Amnesty nadále bojuje za Alaaovo propuštění.

Za oběti bezpráví bojujeme po celém světě. Důsledně sledujeme jednotlivé případy, ověřujeme informace, apelujeme na politiky a monitorujeme dodržování lidských práv. Každý příspěvek umožní, aby mohla naše práce pokračovat i nadále. Podpořte nás, prosím, ještě dnes.

Aktuální petice

Egypt

Vězněnou právničku nesmí navštívit rodina ani právník. Pomůžete?

Vedení ženské věznice al-Qanater nepovolilo 61leté Hodě Abdelmoniemové, právničce v oblasti lidských práv vězněné pouze kvůli své práci a dalším lidskoprávním aktivitám, žádnou návštěvu nebo jinou formu kontaktu s rodinou a právníky od jejího zadržení v listopadu 2018.

Aktuální počet podpisů: 3318 Náš cíl: 3500

Podepíšu