© Spring96.org

Pošlete Marfě Rabkové vzkaz solidarity a ukažte jí, že má podporu po celém světě!

  Článek

Vězeňkyně svědomí Marfa Rabková si odpykává 15letý trest za obhajobu lidských práv. Pošlete jí do vězení vzkaz a podpořte ji.

Marfa Rabková je obránkyně lidských práv z Běloruska. Byla zatčena 17. září 2020 spolu se svým manželem Vadzimem Žaromskim a dalšími členy organizace Vjasna. Od té doby je zavřená ve vězení, kde se velmi zhoršilo její zdraví a kde nemá přístup k potřebné zdravotní péči. V září 2022 byla odsouzena k patnácti letům odnětí svobody a pokutě ve výši 22 400 běloruských rublů (220 000 Kč).

Podpořte Marfu Rabkovou a pošlete jí vzkaz přímo do vězení!

Jak by vzkaz solidarity měl vypadat?

  • Pošlete pohlednici nebo dopis. Neposílejte balíček – odsouzeným může být dovoleno obdržet pouze omezený počet balíčků, a tak by se mohlo stát, že se k Marfě nedostane důležitá zásilka od její rodiny. 

  • Pošlete pozitivní vzkaz – můžete i třeba poslat přání k narozeninám.

  • Text by měl být v běloruštině. Můžete například využít Google překladač, nebo použijte vzorový vzkaz. Můžete vzkaz napsat i anglicky nebo česky, ale pro Marfu bude složitější mu rozumět. 

  • Vzkaz může obsahovat kresbu nebo fotografii. 

  • Neposílejte vzkazy, které by mohly být považovány za výzvu k extremismu nebo ilegálním aktivitám. Pokud možno, vyhněte se otevřeně politickým textům. Nemusíte ani zmiňovat Amnesty International. 

  • Neposílejte vzkazy, které by mohly vypadat jako šifra.


Vzorový vzkaz: 

  • Nejsi v tom sama! – Ты не адзін!

  • Podporuji tvoji svobodu! - Я падтрымліваю вашу свабоду!

  • Vyzývám k propuštění všech vězňů svědomí v Bělorusku! – Я заклiкаю жа вызвалення ўсіх вязняў сумлення ў Беларусі!


Adresa, kam poslat vzkaz solidarity: 

Maryia Aliaksandrauna Rabkova (Марыі Аляксандраўне Рабковай)

Penal colony No. 4. 246035 

vulica Antoshkina 3

Homieĺ 

Belarus


Aktuální petice

  Bělorusko

Letošní Nobelovu cenu za mír získal vězněný běloruský bojovník za lidská práva Ales Bjaljacki. Pomožme mu na svobodu!

Dne 14. července 2021 běloruská policie provedla razii v sídlech několika nevládních organizací a domech jejich čelních představitelů. Terčem policejních prohlídek byla i lidskoprávní organizace Vjasna, která monitoruje politické vězně v zemi a poskytuje jim například právní ochranu. Několik členů, mezi nimi Ales Bjaljacki, předseda a zakladatel Vjasny, právník organizace Uladzimir Labkovič, jeho partnerka Nina Labkovičová (ta byla později propuštěna) a místopředseda Vjasny, Valjantsin Stefanovič, bylo policií zatčeno a jsou ve vazbě.

 

Aktuální počet podpisů: 2693 Náš cíl: 3000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...