© AI Czech Republic, Růžena Smolenová

Milion tibetských dětí oddělených od svých rodin

Článek

Čínská vláda násilně oddělila milion tibetských dětí od jejich rodin a umístila je do internátních škol, kde se nevyučuje o tibetské kultuře. Cílem této politiky je potlačit národní identitu Tibeťanů.

Čínská vláda pod vedením Si Ťin-pchinga přitvrzuje v propagaci jednotné národní identity v Číně založené na kultuře etnika Chanů, kteří tvoří přes 90 % populace. To znamená potlačování národních identit menšin, zejména Ujgurů, Mongolů a Tibeťanů.

Jedním z nástrojů, jak čínská vláda potlačuje tibetské národní uvědomění, jsou internátní školy. Podle studie OSN z února 2023 bylo milion tibetských dětí násilně odděleno od rodin a umístěno do internátních škol – to je zhruba šestina z celkové šestimilionové tibetské populace v Číně. Okolo sta tisíc dětí odtržených od rodin jsou ve věku čtyř až šesti let.

Výuka na internátních školách je založena na ideologii jednotné Číny. Tibetská historie a kultura jsou zmíněny pouze okrajově. Jediný jazyk, který se na školách používá, je mandarínská čínština. Po návratů domů (obvykle na týden nebo dva za rok) se tak děti často nedokážou jednoduše dorozumět s rodinou, protože zapomněly rodnou tibetštinu.

Internátní školy existují i v jiných oblastech Číny, v Tibetu jich je ale zdaleka procentuálně nejvíc a jejich počet roste. Zatímco v celé zemi na internátních školách v průměru studuje přes 20 % dětí, v Tibetu je to naprostá většina.

„Jsme velmi znepokojeni, že se v posledních letech systém internátních škol v Tibetu zdá být povinným masovým programem s účelem naprosto asimilovat Tibeťany to většinové kultury Chanů, což je v rozporu s mezinárodními lidskoprávními standardy,“ uvedli experti OSN.

Aktuální petice

Tibet

Zastavme nedobrovolné vzdělávání tibetských dětí v čínských školách!

Čínská vláda každoročně přemisťuje tisíce nejlepších studentů z tibetských základních škol ve věku od 11 do 15 let z jejich rodných měst do internátních škol v Pekingu a dalších vzdálených provincií studovat v třídách tzv. Tibetských vnitrozemských škol (v originále Neidixizang – 内地西藏班).

Aktuální počet podpisů: 2935

Podepíšu