© Amnesty International

Thajským kritikům vlády hrozí patnáct let vězení

  Článek

Skupina Thajců, která požadovala demokratické reformy a kritizovala královo utrácení peněz ze státního rozpočtu, čelí trestům ve výši až 15 let vězení. Prokuratura tvrdí, že lhali, přitom nepředložila žádný důkaz.

Thajsko soudí skupinu 22 lidí tvořenou studenty, aktivisty, právníky a novináři za účast na protestu 19. září 2020. Protestující požadovali demokratické reformy a zavedení ústavy. Těm, kteří navíc kritizovali thajského krále za jeho dlouhé pobyty v zahraničí a utrácení státních peněz, hrozí trest ve výši až 15 let vězení za urážku majestátu. Zbylých patnáct je souzeno za pobuřování a narušení veřejného pořádku.

Protestující kritizovali, že král uprostřed pandemie koronaviru odcestoval novým soukromým letadlem za 330 milionů euro do Bavorska, kde si pronajal hotel. Thajsko je velmi citlivé na jakoukoliv kritiku jejich monarchy, proto se soudně stíhají i tvrzení podložená fakty. 

Soud je nespravedlivý. Státní zástupce prohlásil, že tvrzení o králově pobytu v Německu je lež. Přitom o něm hojně informovala západní média. Prokuratura ovšem nedoložila žádný důkaz, a odmítla vydat příkaz institucím jako jsou aerolinky Thai Airways, Majetkový úřad koruny, nebo Královský úřad, aby dodaly důkazní materiály. Obžalovaní tak mají důkaz získat sami, ale je pravděpodobné, že jim státní instituce nebudou chtít vyhovět.

Aktuální petice

  Thajsko

Děti za mříže nepatří! Pomozme zastavit pronásledování mladých obránců lidských práv v Thajsku

Thajské úřady stíhají a pronásledují dětské obránce lidských práv za pokojné uplatňování jejich práva na protest. Mezi 283 dětmi, proti nimž je vedeno trestní řízení, jsou například Thanakorn „Petch“ Phiraban, bojující za práva LGBTI+ komunity, Chan Tonnamphet, aktivistka za práva původních obyvatel, a „Sand“, která je obviněna v souvislosti s účastí na protivládních protestech.

 

Aktuální počet podpisů: 1438 Náš cíl: 3000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...