© Private

Úspěch ve Vietnamu: výkon trestu smrti nespravedlivě odsouzeného byl odložen

  Článek

Nguyen Van Chuong byl před šestnácti lety odsouzen k trestu smrti, ačkoliv existují důkazy o jeho nevině a podle jeho tvrzení byl mučen policií. V srpnu 2023 se nacházel v přímém ohrožení výkonu trestu, ale poprava byla nakonec odložena.

Nguyen Van Chuong z Vietnamu byl k trestu smrti odsouzen v roce 2008 na základě přiznání vynuceného mučením. Nguyen byl nařčen, že se podílel na vraždě, přitom se podle výpovědi dvou svědků v době zločinu nacházel 40 km od místa činu.

Nguyenovi blízcí se už šestnáct let za pomoci právníků, dobrovolníků a neziskových organizací snaží dosáhnout jeho osvobození. Na začátku srpna 2023 byla jeho rodina informována, že poprava se má vykonat během několika příštích dnů. Amnesty získala pro urgentní akci za zrušení plánované popravy deset tisíc podpisů ze všech koutů světa.

Nguyenově rodině bylo 11. září dovoleno ho navštívit. Podle jejich svědectví je nejen stále naživu, ale také se jeho zdravotní a psychický stav zdá být lepší než dřív. Nguyenova rodina věří, že v nejtemnějších dnech Nguyen čerpal energii a motivaci ze solidarity lidí, kteří nesouhlasí s jeho uvězněním. 

Díky vaší podpoře se nám podaří dosáhnout pozitivní změny přibližně u každého třetího případu. Naše činnost není financována státy ani velkými firmami, jsme závislí pouze na jednotlivých dárcích, jako jste vy. Podpořte nás, prosím, ještě dnes.

Aktuální petice

  Vietnam

Uvězněna za podporu rodin politických vězňů. Nenechme to tak!

Vietnamská prodemokratická aktivistka Nguyễn Thúy Hạnh byla v dubnu 2021 zatčena a obviněna z podrývání Vietnamské republiky kvůli fondu na pomoc politickým vězňům a jejich rodinám. V případě odsouzení jí hrozí až dvacet let vězení.

 

Aktuální počet podpisů: 2457 Náš cíl: 2500

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...