© Amnesty International

Tři země, stovky popravených. Den proti trestu smrti vyzývá k ukončení nelidského zacházení

  Článek

Trest smrti publikován 10.10.2023

Podle každoročního reportu Amnesty patřil v loňském roce mezi největší světové katy Egypt (24 popravených), Saúdská Arábie (196 popravených) a Írán (nejméně 576 popravených). Zdaleka největších počtů ale dosahuje Čína, kde rukou státu ročně zahynou tisíce lidí. Přesné údaje ale komunistická země tají.

Saúdská Arábie: Technologie budoucnosti, trest ze středověku

Země pod vládou krále Salmána bin Abd al-Azíze se v posledních letech snaží prezentovat jako pokroková země s ambicemi stát se v blízké budoucnosti technologický lídrem. Na pozadí vznosných proklamací se ale odehrává tvrdé porušování lidských práv.

Jen v minulém roce bylo v saúdském království popraveno na 196 lidí, nejvíce za posledních třicet let. A během letošního roku drží tato země srovnatelné tempo - k první polovině září zemřelo na saúdských popravištích přes 100 lidí.

V březnu navíc tamní úřady provedly největší hromadnou popravu za několik let, při které zahynulo 81 osob. Někteří z popravených byli dokonce odsouzeni za činy jako „účast na protestních akcích a protestech a podněcování k nim“. Tato hromadná poprava pak odráží smutnou skutečnost, že trest smrti dopadá disproporčně silněji na skupiny na okraji společnosti. Zhruba polovina z popravených v březnu patřila k šíitské menšině, která v zemi již roky čelí diskriminaci a šikaně.

Jako jediná země na světě pak Saúdská Arábie v minulém roce praktikovala barbarské popravy stětím hlavy. A z odstrašujících důvodů se některé z nich odehrály dokonce na veřejnosti.

Egypt: Doznání získaná mučením

Země, kam tisíce Evropanů míří v létě na dovolenou ze modrými plážemi a památkami, v loňském roce popravila na 23 lidí. Oproti předchozímu roku sice klesl počet poprav o 71 procent, v předchozích letech ale naopak masivně eskaloval - například v roce 2019 se počet popravených ztrojnásobil na více než 107 osob.

V několika případech byly rozsudky smrti v Egyptě vyneseny při soudních řízeních, která nesplňovala mezinárodní standardy spravedlivého procesu - třeba tím, že smrtící rozsudky byly vysloveny bez přítomnosti obžalovaného. Vyšlo také najevo, že v některých případech byla přiznání, na nichž se rozsudky smrti zakládaly, získána mučením nebo jiným krutým zacházením s obžalovanými.

Írán: Přes 500 popravených za rok

Největším popravčím z uvedené trojice je ovšem Írán. Tamní počet zaznamenaných poprav prudce vzrostl z 314 lidí v roce 2021 na 576 popravených v roce 2022. I letos je tamní tempo vykonávání poprav děsivé – jen během prvních dvou měsíců roku zemřelo rukou státu na 94 lidí. Mnoho z nich bylo odsouzeno na základě nespravedlivých soudních procesů, při kterých neměli ani právní zastoupení, a řada poprav byla navíc provedena v ústraní a bez možnosti návštěvy, nebo dokonce upozornění rodin zabitých. 

Vysoký počet poprav je jasnou snahou zastrašit demonstranty, kteří v zemi už od minulého září protestují proti autoritářskému vedení země. Lidové povstání tehdy rozpoutala smrt mladé Mahsy Amini, která zemřela po brutálním zatčení policií.

Mnoho z odsouzených na smrt navíc dozorci před popravou mučí, aby z nich dostali falešná přiznání. Ty později přenáší íránská státní média. Byly také zaznamenány kruté praktiky jako bičování, provádění elektrických šoků nebo zavěšování hlavou dolů. Jíní z odsouzených se stávají obětmi znásilnění či jiného sexuálního násilí. V neposlední řadě pak vychází najevo děsivé informace o tom, že tomuto násilí nejsou ušetřeni ani nezletilí, z nichž některým je pouhých 12 let.

Amnesty vede již 40 let kampaň za zrušení trestu smrti po celém světě. Jakkoliv totiž bývá někdy vykreslován jako nástroj k dosažení spravedlnosti, využívají ho především totalitní a autoritářské režimy, z nichž některé se tak zbavují svých odpůrců. Mezi popravenými proto často končí lidskoprávní aktivisté, disidenti, umělci, příslušníci menšin nebo novináři.

Amnesty monitoruje udílení trestů smrti, usiluje o odtajnění přesných počtů vykonaných poprav a tlačí k odpovědnosti vlády, které nadále tento fatální, nevratný, nelidský a ponižující trest využívají. Každý rok pak přináší zásadní informace o trestu smrti v pravidelných reportech. Více informací o trestu smrti najdete zde. 


Aktuální petice

  Čína

Ujgurskému profesorovi hrozí v Číně trest smrti

Mezinárodně uznávanému profesorovi geografie a bývalému rektorovi Sin-ťiangské univerzity hrozí trest smrti.

 

Aktuální počet podpisů: 3253 Náš cíl: 3500

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...