Vítězství svobody tisku: Somálský novinář Bulbul zproštěn obvinění po odhalení korupce v policii

  Článek

Novinář Mohamed Ibrahim Osman Bulbul byl zatčen poté, co odhalil korupci v somálské policii. Po dvou měsících vazby a složitých právních procesech byl nakonec 11. října osvobozen, přičemž soud rozhodl, že jako novinář nemůže být trestně stíhán. Soud nařídil předložení nových obvinění podle mediálního zákona, což se nestalo během říjnového slyšení.

Dne 17. srpna byl somálský novinář Mohamed Ibrahim Osman Bulbul zatčen bezpečnostními složkami poté, co odhalil případy korupce v somálské policii. Bulbul pracoval pro televizi Kaab TV a byl zaměstnancem místní organizace na podporu médií, Somali Journalists Syndicate. Zatčení proběhlo den poté, co zveřejnil příběh o údajném zneužívání finančních prostředků Evropské unie, které byly určeny pro školení policistů somálské policie. Dne 25. září byl obviněn z "pohrdání státem" a "šíření falešných a tendenčních zpráv". Dne 28. září byl převezen do věznice Centrální věznice v Mogadišu, kde zůstával ve vazbě.

Po dvou měsících vazby a právních obtížích byl nakonec 11. října zproštěn viny s tím, že jako novinář nemůže být obviněn podle trestního zákona. Soud v Mogadišu nařídil, aby byla vznesena nová obvinění v souladu s mediálním zákonem země. Když státní zástupce nedodal nová obvinění v říjnovém slyšení, byl případ zrušen. Výbor pro ochranu novinářů vítá tento rozsudek a naléhá na somálské úřady, aby přestaly arbitrárně zatýkat novináře.


Aktuální petice

  Rusko

Ukrajinský lidskoprávní aktivista válečným zajatcem Ruska. Pomůžete Maksymovi Butkevyčovi?

Maksym Butkevyč se jako dobrovolník přidal k ukrajinské armádě, aby bránil svoji vlast. V červenci 2022 se stal ruským válečným zajatcem. Od té doby je odstřižen od světa a ruská média proti němu vedou očerňovací kampaň. V březnu 2023 byl odsouzen v nespravedlivém soudním procesu k třinácti letům vězení za údajné válečné zločiny. Podepište petici a připojte se k boji za jeho okamžité propuštění.

 

Aktuální počet podpisů: 2262 Náš cíl: 3000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...