© AFP via Getty Images

Posun v případu guatemalské právničky!

Článek

Guatemalská právnička Claudia Gonzáles byla po osmdesáti dnech propuštěna z vězení. Zbytek soudního procesu stráví v domácím vězení.

Gonzáles strávila ve vězení 81 dní, držena byla na samotce. Po podmínečném propuštění dne 16. listopadu 2023 zůstává v domácím vězení bez dohledu. Každých patnáct dnů se musí hlásit u soudu a nesmí vycestovat ze země.

Gonzáles je bývalá zástupkyně Mezinárodní komise proti beztrestnosti v Guatemale, kterou v zemi zřídila OSN. Jako právnička strávila roky zastupováním dalších právníků, bývalých státních zástupců nebo bývalých soudců nespravedlivě stíhaných kvůli jejich boji proti beztrestnosti při porušování lidských práv a korupci.

Případ guatemalské právničky dál sledujeme.

Aktuální petice

Guatemala

NEVLÁDNÍ ORGANIZACE A OBRÁNCI LIDSKÝCH PRÁV V GUATEMALE V OHROŽENÍ KVŮLI NAVRHOVANÉ LEGISLATIVNÍ REFORMĚ

Obránci lidských práv v Guatemale vykonávají svou činnost v extrémně nepřátelském prostředí, zejména ti, kteří pracují v oblasti práva souvisejícího s půdou, teritoriem a životním prostředím.

Aktuální počet podpisů: 1474 Náš cíl: 2000

Podepíšu