© Anadolu Agency via Getty Images

Alexej Navalnyj zemřel ve vězení

  Článek

Ruská vězeňská služba 16. února 2024 oznámila, že ruský opoziční politik Alexej Navalnyj ve vězení zemřel.

Navalnyj si odpykával devatenáctiletý trest. Podmínky ve vězeních byly otřesné (vystřídal jich několik), dlouhodobě si stěžoval také na nedostatečnou lékařskou péči.


Navalnyj byl považován za jednoho z největších kritiků režimu a ruského prezidenta Putina. Byl otráven nervovým plynem Novičok. Po léčbě, kterou absolvoval v Německu, se v roce 2021 vrátil do Ruska, kde byl zadržen a uvězněn. Byl odsouzen za několik trestných činů, většinu času strávil na samotce, kam byl posílán za banální přestupky. Koncem roku 2023 byl přemístěn do nechvalně proslulé trestanecké kolonie na Sibiři.

Aktuální petice

  Rusko

Ukrajinský lidskoprávní aktivista válečným zajatcem Ruska. Pomůžete Maksymovi Butkevyčovi?

Maksym Butkevyč se jako dobrovolník přidal k ukrajinské armádě, aby bránil svoji vlast. V červenci 2022 se stal ruským válečným zajatcem. Od té doby je odstřižen od světa a ruská média proti němu vedou očerňovací kampaň. V březnu 2023 byl odsouzen v nespravedlivém soudním procesu k třinácti letům vězení za údajné válečné zločiny. Podepište petici a připojte se k boji za jeho okamžité propuštění.

 

Aktuální počet podpisů: 2260 Náš cíl: 3000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...