Konkrétní a důsledné kroky mezinárodního společenství. Amnesty volá po okamžitém prošetření smrti Alexeje Navalného.

  Článek

Alexeje Navalného, nejhlasitějšího kritika ruského režimu, se snažil Kreml umlčet několik let. Poté, co se dnes stalo, musí mezinárodní společenství požadovat okamžité, nezávislé a důkladné vyšetření okolností jeho smrti. Historie jeho otravy, svévolného zadržování, mučení a špatného zacházení ve vězení vypráví příběh jednoho z Putinových kritiků, který zaplatil nejvyšší cenu za to, že se snažil svobodně projevit svůj názor v zemi, kde se to tvrdě trestá.

Navalnyj ve vězení zažil velmi kruté podmínky. Odpírali mu zdravotní péči a dlouhodobě drželi na samotce v trestanecké kolonii za polárním kruhem. Ruské orgány odmítly řádně vyšetřit obvinění z porušování jeho lidských práv. Navalnyj se nikdy neměl dostat za mříže, stejně jako mnoho dalších, kteří se odvážili pokojně postavit režimu.

Je nezbytné, aby tentokrát mezinárodní společenství požadovalo pro Alexeje pravdu a spravedlnost a podniklo konkrétní kroky k pohnání všech odpovědných osob před nezávislý soud," říká Pavel Gruber, ředitel Amnesty International ČR.

Aktuální petice

  Rusko

Ukrajinský lidskoprávní aktivista válečným zajatcem Ruska. Pomůžete Maksymovi Butkevyčovi?

Maksym Butkevyč se jako dobrovolník přidal k ukrajinské armádě, aby bránil svoji vlast. V červenci 2022 se stal ruským válečným zajatcem. Od té doby je odstřižen od světa a ruská média proti němu vedou očerňovací kampaň. V březnu 2023 byl odsouzen v nespravedlivém soudním procesu k třinácti letům vězení za údajné válečné zločiny. Podepište petici a připojte se k boji za jeho okamžité propuštění.

 

Aktuální počet podpisů: 2260 Náš cíl: 3000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...