© Getty Images

Zavírání na samotku, odpírání lékařské péče – Marčenko musí ve vězení čelit špatnému zacházení

  Článek

S ukrajinským občanem Oleksandrem Marčenkem, který je v Rusku nespravedlivě vězněn na základě vykonstruovaného obvinění ze špionáže, je ve vazbě i nadále špatně zacházeno a je mu odpírána neodkladná zdravotní péče, což se může rovnat mučení. Trestní orgány Oleksandra Marčenka s přestávkami umisťují do kárných cel a na samotku ze smyšlených důvodů a odpírají mu kontakt s rodinou.

Oleksandr Marčenko byl v roce 2018 unesen v Rusku při cestě z Doněcku a převezen do věznice, kde byl mučen a donucen k „přiznání“. Po téměř dvou letech ve vazbách na různých místech v nevyhovujících podmínkách byl odsouzen k deseti letům odnětí svobody v trestanecké kolonii s přísným režimem.

 

V roce 2016 mu byla kvůli nádorovému onemocnění odstraněna štítná žláza a od té doby musí denně užívat prášky, každý měsíc chodit na krevní testy a podstupovat další vyšetření každé tři měsíce. Od svého zatčení v roce 2018 byl pouze na jednom krevním testu, který mu soukromě zprostředkovala jeho rodina. Podle jeho právníků mu bylo nejméně dvakrát po delší dobu znemožněno užívat léky, což má za následek zhoršování jeho zdravotního stavu.

Odpírání zdravotní péče je považováno za formu mučení.  

 

V roce 2023 byla Marčenkovi udělena pokuta 30 tisíc rublů (zhruba 10 tisíc Kč) za „znevážení ruských ozbrojených sil“ a panují obavy, že bude čelit dalším obviněním a trestům.

 

Aktuální petice

  Rusko

Ukrajinský lidskoprávní aktivista válečným zajatcem Ruska. Pomůžete Maksymovi Butkevyčovi?

Maksym Butkevyč se jako dobrovolník přidal k ukrajinské armádě, aby bránil svoji vlast. V červenci 2022 se stal ruským válečným zajatcem. Od té doby je odstřižen od světa a ruská média proti němu vedou očerňovací kampaň. V březnu 2023 byl odsouzen v nespravedlivém soudním procesu k třinácti letům vězení za údajné válečné zločiny. Podepište petici a připojte se k boji za jeho okamžité propuštění.

 

Aktuální počet podpisů: 2260 Náš cíl: 3000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...