© KontraS

Dobrá zpráva: soud zprostil indonéské obránce lidských práv obvinění z pomluvy

  Článek

Indonéský soud zprostil dva obránce lidských práv obvinění z pomluvy, kterému čelili kvůli videu na YouTube.

Dne 8. ledna 2024 zprostil okresní soud ve východní Jakartě Harise Azhara a Fatiu Maulidyanti obvinění z trestného činu pomluvy. Oba jsou známí indonéští obránci lidských práv. Azhar je zároveň lektorem, advokátem a výkonným ředitelem nadace Lokataru, neziskové organizace hájící lidská práva, zatímco Fatia Maulidiyanti je koordinátorkou organizace KontraS, která je známá odhalováním porušování lidských práv a obhajobou práv obětí již od Soehartovy éry v Indonésii.

 

Dne 20. srpna 2021 nahrál Haris Azhar na svůj kanál na YouTube video obsahující rozhovor mezi ním a Fatiou Maulidiyanti, v němž diskutují o údajném zapojení některých společností do průzkumu zlatého dolu Wabu Block v Intan Jaya na Papui. V důsledku toho podal koordinující ministr pro námořní záležitosti a investice v září 2021 na Maulidyanti a Azhara žalobu pro pomluvu. Oběma zároveň hrozila pokuta až 7 milionů USD.

 

Podle údajů Amnesty International Indonesia došlo v letech 2019-2023 k nejméně 504 případům zneužití Zákona o elektronických informacích a transakcích v rozporu s právem na svobodu projevu proti 535 osobám. Mezi obviněnými na základě tohoto zákona jsou aktivisté, obránci lidských práv, novináři, akademici a další osoby.

Aktuální petice

  Rusko

Ukrajinský lidskoprávní aktivista válečným zajatcem Ruska. Pomůžete Maksymovi Butkevyčovi?

Maksym Butkevyč se jako dobrovolník přidal k ukrajinské armádě, aby bránil svoji vlast. V červenci 2022 se stal ruským válečným zajatcem. Od té doby je odstřižen od světa a ruská média proti němu vedou očerňovací kampaň. V březnu 2023 byl odsouzen v nespravedlivém soudním procesu k třinácti letům vězení za údajné válečné zločiny. Podepište petici a připojte se k boji za jeho okamžité propuštění.

 

Aktuální počet podpisů: 2260 Náš cíl: 3000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...