© Private

Skvělá zpráva: Konžský novinář po šesti měsících na svobodě!

  Článek

Konžský novinář Stanis Bujakera byl zatčen v září 2023 kvůli svému článku a následně obviněn z šíření nepravdivých informací. Hrozilo mu až 20 let ve vězení. Místní i mezinárodní lidskoprávní organizace včetně Reportérů bez hranic a Amnesty International Bujakerovo zadržení odsoudily a označily ho za útok na svobodu tisku. K jeho propuštění vyzvala i tisková agentura Reuters, která je jedním z jeho dalších zaměstnavatelů.

Novinář z Demokratické republiky Kongo, píšící pro online web Actualité.cd, panafrický magazín Jeune Afrique a britskou zpravodajskou agenturu Reuters, byl zatčen kvůli svému článku, ve kterém konžskou rozvědku obviňuje ze zabití politika Chérubina Okendeho. Okende, bývalý ministr a mluvčí opoziční strany Ensemble Pour la Republique, byl nalezen mrtvý v červenci 2023.

Bujakera byl zatčen 8. září 2023 a na tři dny nezákonně zadržen. Byl mu zabaven mobilní telefon a počítač, které byly bez soudního příkazu prohledány. Dne 11. září byl umístěn do předběžné vazby, zatímco probíhal soud. Obžaloba pro něj požadovala trest 20 let odnětí svobody za „šíření nepravdivých fám“ a „padělání“. Dokument, kterým novinář ve svém článku podložil obvinění rozvědky z podílu na smrti politika, byl označen za zfalšovaný. V únoru 2024 obžaloba oznámila, že na základě expertízy byla Okendeho smrt sebevraždou.

18. března 2024 soud rozhodl o šesti měsíčním trestu odnětí svobody a pokutě 1 milionu konžských franků (okolo 8 500 Kč). Protože si Bujakera šestiměsíční trest již odseděl ve vazbě, byl po zaplacení pokuty 19. března propuštěn. Bujakerovi právníci plánují se proti odsouzení odvolat, aby mohla být uznána jeho nevina.

Aktuální petice

  Rusko

Ukrajinský lidskoprávní aktivista válečným zajatcem Ruska. Pomůžete Maksymovi Butkevyčovi?

Maksym Butkevyč se jako dobrovolník přidal k ukrajinské armádě, aby bránil svoji vlast. V červenci 2022 se stal ruským válečným zajatcem. Od té doby je odstřižen od světa a ruská média proti němu vedou očerňovací kampaň. V březnu 2023 byl odsouzen v nespravedlivém soudním procesu k třinácti letům vězení za údajné válečné zločiny. Podepište petici a připojte se k boji za jeho okamžité propuštění.

 

Aktuální počet podpisů: 2262 Náš cíl: 3000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...