© Private

Třetí hladovka pomohla vietnamskému politickému vězni k mírnému zlepšení životních podmínek ve vězení

  Článek

Tran Huynh Duy Thuc je vietnamský podnikatel, který byl za tvorbu pro svůj blog, v níž volal po politické reformě a dodržování lidských práv, v roce 2010 odsouzen k 16 letům ve vězení a následným 5 letům domácího vězení. Už třikrát ve vězení držel protestní hladovku, ta poslední vedla k mírnému zlepšení podmínek ve vězení.

Thuc byl spolu s dalšími třemi spoluobžalovanými v roce 2010 odsouzen za „podporování protivládní propagandy“ kvůli článkům požadujících politické reformy a dodržování lidských práv. Nebyl to však spravedlivý soud, jelikož zahraničním novinářům a jejich příbuzným byl odepřen vstup do soudní síně a mikrofony obžalovaných nefungovaly právě ve chvílích, kdy obhájci chtěli promlouvat v jejich prospěch, nebo když se jeden z obžalovaných snažil informovat o tom, že jejich doznání byla vynucená. Navíc podle očitých svědků lidový soud připravil rozhodnutí za pouhých 15 minut, přečíst ho ale trvalo 45 minut, a tudíž se domnívají, že bylo připraveno ještě před soudem.

 

V roce 2012 se k případu vyjádřila Skupina OSN pro svévolné zadržování (WGAD) a konstatovala, že zadržením Thuce a jeho tří spoluobžalovaných byla porušena jejich práva na svobodu projevu, která jim zaručuje článek 19 Mezinárodního paktu o občanských a politických právech (ICCPR), jehož je Vietnam smluvní stranou. Ačkoli Thucovi tři spoluobžalovaní byli propuštěni na svobodu, on sám je stále ve vězení.

 

Ve vězení Thuc čelí velice špatným podmínkám – byly mu zabaveny osobní předměty, v kantýně mu odmíají prodat jídlo a horkou vodu, jídlo, které dostával, nebylo dostatečně výživné a nebylo mu poskytnuto teplé oblečení. Na protest už třikrát držel hladovku, při prvních dvou se dostal až na pokraj smrti. Během poslední hladovky zhubl 8 kg. Dne 14. března byla Thucově rodině umožněna návštěva ve vězení, která přinesla zprávy o tom, že se jeho zdravotní stav od hladovky mírně zlepšil stejně tak jako životní podmínky ve vězení.

Aktuální petice

  Vietnam

Uvězněna za podporu rodin politických vězňů. Nenechme to tak!

Vietnamská prodemokratická aktivistka Nguyễn Thúy Hạnh byla v dubnu 2021 zatčena a obviněna z podrývání Vietnamské republiky kvůli fondu na pomoc politickým vězňům a jejich rodinám. V případě odsouzení jí hrozí až dvacet let vězení.

 

Aktuální počet podpisů: 2457 Náš cíl: 2500

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...