Su Ťij odsouzena v ostudném procesu

Článek

Svoboda slova a vězni svědomí publikován 11.8.2009

Amnesty International označila dnešní rozhodnutí barmského soudu, který shledal vinnou představitelku barmské opozice Su Ťij, za „ostudné“. Její zatčení, proces i verdikt soudu představují podle obránců lidských práv politické divadlo.

V úterý 11. srpna rozhodl soud v barmské věznici Insein, že se politička provinila porušením pravidel domácího vězení, v kterém je držena. K incidentu došlo na počátku května, když v místě jejího domácího vězení strávil dvě noci nezvaný cizinec. Zákony za to umožňovaly uložit trest až do výše pěti let. Soud nakonec vynesl trest ve výši tří let odnětí svobody, který byl snížen na 18 měsíců domácího věznění.„Barmské úřady jistě doufají, že proces, v kterém nebyl vynesen maximální možný trest, bude mezinárodní společenství považovat za ukázku shovívavosti. Ve skutečnosti tomu však není a mezinárodní organizace jako Sdružení států jihovýchodní Asie (ASEAN) a OSN si toho musí být vědomy,“ reagovala generální tajemnice Amnesty International Irene Khan.Podle Amnesty International neměla být Su Ťij, která ve vězení celkem strávila přes 13 let, nikdy uvězněna. Organizace proto požaduje její okamžité a bezpodmínečné propuštění. Upozorňuje navíc, že kromě Su Ťij je v zemi drženo více než 2 150 politických vězňů.

ZůstaŇme v kontaktu

Odebírejte novinky a petice emailem.

Souhlasím se zpracováním osobních údajů podle Zásad o ochraně a zpracování osobních údajů AI ČR