Rusko je zodpovědné za zmizení osob v Čečensku

Amnesty International (AI) vyzvala ruské úřady, aby bezodkladně a v plném rozsahu naplnily rozhodnutí Evropského soudu pro lidská práva. Soud opět shledal Rusko zodpovědným z vážného porušování lidských práv během druhého konfliktu v Čečensku.

V případě Alikhadzhiev versus Rusko proběhl soud z důvodu zadržení Ruslana Alikhadzhieva ruskými státními agenty v Čečensku v květnu 2000. Informace o místě věznění tohoto bývalého mluvčího čečenského parlamentu , ani o jeho dalším osudu však ruské úřady nezveřejnily. Podle rozhodnutí Evropského soudu pro lidská práva je Alikhadzhiev prohlášen za mrtvého. Odpovědnost za jeho údajnou smrt nese ruská vláda. Byly porušeny články číslo 2, 5 a 13 Úmluvy o ochraně lidských práv a svobod a bylo konstatováno selhání při vyšetřování okolností zmizení tohoto muže. Dále soud nařídil zajistit adekvátní odškodnění matce zmizelého, Zuře Alikadzhievě.

Informace o „zmizelých“ stále nejsou dostupné

„Rusko se musí postarat o to, aby všechny hromadné hroby v Čečensku byly prozkoumány soudními znalci. Příbuzní a blízcí zmizelých potřebují ochranu před zastrašováním a odplatou,“ řekla Nicola Duckworth, ředitelka programu AI pro Evropu a střední Asii. „Je třeba zveřejnit úplný seznam pohřešovaných, zmizelých a unesených osob, který bude obsahovat také podrobné informace včetně místa, kde jsou drženi. Lidé odpovědní za nedobrovolné zmizení osob by měli být postaveni před spravedlnost.“Rozhodování soudu v řadě případů souvisejících s druhým konfliktem v Čečensku poukazuje na vážné porušování lidských práv ruskými státními ozbrojenými silami a také na neochotu ruských úřadů tyto protiprávní činy vyšetřit. V nadcházejícím čase se ukáže, zda nedávné změny ve složení kanceláře ruského státního žalobce odstraní slabé stránky vyšetřování případů porušování lidských práv v Čečensku.

2.11.2016

Update k lidskoprávní situaci v Ruské federaci

říjen 2016

9.11.2016

Rusko: nová obvinění z mučení vězně svědomí Ildara Dadina jsou šokující, musí být prozkoumána

Amnesty International (AI) žádá okamžité prošetření vážných obvinění z mučení a týrání, která vznesl vězen svědomí Ildar Dadin v dopise uveřejněném v ruském online periodiku Meduza dne 8. listopadu 2016. Dadin, který je vězněný pro svoje nenásilné aktivity a protesty v rámci nepovolených demonstrací, by měl být podle AI okamžitě propuštěn.

18.8.2016

Sýrie: šokující zpráva o týrání, nelidských podmínkách a hromadných úmrtích ve vládních věznicích

V syrských věznicích a detencích umírá 300 lidí měsíčně. Mnozí jsou umučeni.

19.7.2016

PRISONEXIT

Nová kampaň české Amnesty od Havas Worldwide upozorňuje na další zhoršování stavu lidských práv v Ruské federaci. Zažijte pocit nespravedlivě vězněných na vlastní kůži!