Útoky na civilisty v Súdánu je třeba okamžitě zastavit

Amnesty International vyzývá súdánské bezpečnostní složky k okamžitému zastavení útoků na tábory pro vysídlené osoby v Dárfúru. Během posledních deseti dnů došlo již ke čtyřem útokům, poslední z nich se odehrál v táboře El-Geer, který leží poblíž města Nyala.

Súdánská policie obyvatele tábora napadla a demolovala jejich příbytky, pomáhala si přitom slzným plynem. Její příslušníci přitom ignorovali protesty představitelů OSN, Africké unie a mezinárodních humanitárních agentur, kteří byli útokům přítomni. Pod palbu se dostali také novináři; zástupce ředitele tábora pro vysídlence byl zbit a uvězněn.

Útoky přicházejí jen chvíli poté, co došlo k podpisu humanitárních a bezpečnostních dohod mezi súdánskou vládou a ozbrojenými opozičními skupinami. Podle Amnesty International však přetrvávající ohrožování civilistů potvrzuje pohrdání humanitárním právem ze strany súdánské vlády.

Dárfúrskou krizí se bude příští týden zabývat Rada bezpečnosti OSN na svém zasedání v keňském hlavním městě Nairobi. V oblasti již nyní působí také Vyšetřovací komise OSN. V souvislosti s násilím z posledních dní se ukazuje naléhavost toho, aby mezinárodní společenství bez prodlení přijalo účinná opatření, která zajistí bezpečnost civilistů v Dárfúru a ochranu jejich lidských práv.