Dva předáci původních obyvatel v Mexiku propuštěni

Úspěch

Dva vůdci původního kmene Yaqui, Mario Luna a Fernando Jiménez, se dostali po roce na svobodu. Soud uznal, že neexistuje dostatek důkazů pro jejich další zadržování.
Vůdci kmene, který žije ve státě Sonora, byli zatčeni v září 2014 kvůli tomu, že v roce 2013 měli ukrást auto a unést jednoho z členů komunity, který je nakloněn vládě. Jejich právní zástupci od začátku argumentovali tím, že důkazy jsou zmanipulované nebo úplně vymyšlené. Podle zástupců nevládních organizací, mezi jinými i Amnesty International, je obvinění politickou mstou za to, že se tito dva muži angažovali v kampani za právo původních obyvatel konzultovat stavbu akvaduktu, který ohrozil jejich přístup k pitné vodě.
Mario Luna pro Amnesty uvedl: "Děkuji všem za vaše úsilí. Udělali jste toho pro náš kmen tolik a já se nikdy necítil osamocen. Cítil jsem podporu tolika lidí." Amnesty International nadále bude sledovat situaci kolem komunity Yaqui v mexické Sonoře.

Původní zdroj: Dva předáci mexického kmene byli po roce propuštěni na svobodu. Jejich věznění bylo zřejmě součásti politického boje.

1.12.2016

Rosmit propuštěn bez podmínky

8.1.2016

Marwan propuštěn

Student Marwan byl propuštěn na svobodu 17. prosince 2015, kdy mu původní trest byl snížen na dva měsíce.

1.9.2015

Protesty ve vesnici Nabí Sálih stále pokračují

30.9.2015

Další rodiny násilně vystěhováni ze svých domovů