Rusko: Mírový aktivista uvězněn podle nového zákona

  Článek

"Uvěznění opozičního aktivisty za porušení nově přijatého zákona o veřejném shromáždění je šokujícím a cynickým útokem na svobodu projevu," uvedla Amnesty International. Ildar Dadin byl moskevským soudem odsouzen na tři roky vězení za opakovanou účast na protivládních pouličních protestech. Je první osobou, která je uvězněna na základě zákona, který byl zaveden v roce 2014 a trestá opakované porušování pravidel pro veřejná shromáždění.

"Šokující odsouzení Ildara Dadin ukazuje, že ruské orgány používají zákon o veřejném shromáždění jako bič, kterým chtějí demonstranty nahnat do vězení," řekl John Dalhuisen, ředitel Amnesty International pro Evropu a střední Asii. "Tento protidemokratický krok ukazuje, že ve srovnání s trestním řízením proti demonstrantům v minulosti si nyní úřady zjednodušily práci přímým uvězněním aktivistů. Být aktivistou v Rusku je nyní nebezpečnější než kdykoliv předtím.“ Nedávné změny v ruském drakonickém zákoně o veřejném shromáždění kriminalizují kohokoliv, kdo tento zákon porušil více než dvakrát během 180 dnů. Ojedinělé porušení zákona, například účast na pokojném shromáždění bez svolení státních úřadů, se podle zákona trestá pokutou anebo až 15 dny správní vazby.

Tři takováto porušení zákona jsou trestným činem a soud může uložit až pětiletý trest odnětí svobody. První porušení zákona a zadržení Ildara Dadina se váže k jeho protestu proti uvěznění aktivistů z tzv. bolotnajské demonstrace, která se konala 7. května 2012 v Moskvě. Od té doby byl pokutován nebo zadržen celkem čtyřikrát za obdobný „trestný čin“. Od 30. ledna 2015, kdy mu uplynula 15 denní správní vazba, je v domácím vězení a je mu dovoleno opouštět dům pouze kvůli soudním slyšením. Po odsouzení 7. prosince byl umístěn do vězení. Soudce moskevského basmannského distriktu odsoudil Ildara Dadina na tři roky, přestože státní zástupce žádal "jen" dva. "Je hluboce znepokojivé, že ruská justice "legalizuje" vlastní případy porušování lidských práv a aktivně je uvádějí do praxe," řekl John Dalhuisen. “Ildar Dadin musí být okamžitě a bezpodmínečně propuštěn a Rusko musí přehodnotit své represivní a nedemokratické zákony.”

Aktuální petice

  Rusko

Ukrajinský lidskoprávní aktivista válečným zajatcem Ruska. Pomůžete Maksymovi Butkevyčovi?

Maksym Butkevyč se jako dobrovolník přidal k ukrajinské armádě, aby bránil svoji vlast. V červenci 2022 se stal ruským válečným zajatcem. Od té doby je odstřižen od světa a ruská média proti němu vedou očerňovací kampaň. V březnu 2023 byl odsouzen v nespravedlivém soudním procesu k třinácti letům vězení za údajné válečné zločiny. Podepište petici a připojte se k boji za jeho okamžité propuštění.

 

Aktuální počet podpisů: 2195 Náš cíl: 3000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...