Novinky k uvěznění Zunara

Další soud se Zunarem se uskuteční pravděpobně 9. března 2016.
28. ledna 2016
Datum příštího soudu bylo stanoveno na 9. března. Bylo posunuto do doby, než se vyřeší kasační opravný prostředek N Surendrana, který tvrdí, že zákon o pobuřování je protiústavní. Odvolací slyšení proběhne 7. března u Nejvyššího soudu. Detaily zde.
27. ledna
Včera byla v Kuala Lumpur spuštěna kampaň Critical Crackdown: Freedom of Expression under Attack in Malaysia.Zaměřuje se na konkrétní případy pěti mužů, včetně Zunara, a jedné ženy. Všichni jsou vyšetřovaní nebo obvinění podle zákona o pobuřování. To ilustruje represi vůči jednotlivcům v Malajsii, kteří kritizují státní orgány nebo mají odlišné názory.
Malajský tým vytvořil barevnou infografiku o každém jednotlivci z kampaně, a každý den v týdnu bude jedna prezentována.
Pro více informací a aktuální vývoj kontaktujte Farihu Khan z Malajského týmu (fariha.khan@amnesty.org).
4. ledna 2016
Zunar namaloval nádhernou kresbu jako poděkování aktivistům Amnesty International a všem podporovatelům za vedení kampaně na jeho obranu.
10. prosince 2015
Zunarův případ byl pozastaven do výsledku dalšího projednání ústavnosti zákona o pobuřování. Právník N. Surendran, který v Zunarově případě podal odvolání, tvrdí, že zákon o pobuřování je protiústavní. Protiústavnost spatřuje zejména v neexistenci požadavku prokázání úmyslu. Rozhodnutí padne 28. ledna, do toho data je Zunarův případ odročen. Je možné, že Zunarův případ bude odložen ještě déle, protože Surendran v případě zamítnutí dovolání vrchním soudem tento případ pravděpodobně předá odvolacímu soudu.

Původní zdroj: Další soud se Zunarem se uskuteční pravděpobně 9. března 2016.

5.12.2016

Malajsie: Zatčení známého karikaturisty Zunara je ohavnost

„Zatčení Zunara je nehoráznost. Jeho obvinění z pobuřování musí být okamžitě staženo a Zunar musí být bezpodmínečně propuštěn z vazby.