Odvolání proti propuštění Vitiška

20. listopadu 2015, kdy již byli přátelé a kolegové Jevgenije Vitiška na cestě do trestanecké kolonie, obdrželi od něj telefonát, v němž sdělil, že prokuratura podala na poslední chvíli odvolání. Pozitivní je, že se neodvolává proti Vitiškově vydání samotnému, ale ohledně prokázání toho, kde má být Vitiško po propuštění registrován.

Jeho právníci sdělili, že vrchnímu soudu může trvat až 30 dní, aby zvážila odvolání, ale mělo by být s vyřízena nejspíš do týdne. 3. prosince se bude další soud zabývat Vitiškovým podmínečným propuštěním, takže odvolací soud možná sloučí obě slyšení.

Vitiškovi přátelé věří, že toto odvolání na poslední chvíli může mít souvislost s Vitiškovým plánovaným vystoupením na konferenci v Moskvě 22. listopadu. Odvolání státního zástupce přišlo hned po ohlášení účasti Vitiška na konferenci.

Původní zdroj:

14.12.2015

Odvolací soudy budou projednávat Vitiškovo propuštění

19.11.2015

Rusko propustí ekologa Vitiška

10. listopadu bylo rozhodnuto o propuštění ekologického aktivisty Jevgenije Vitiška z vězení.

16.5.2016

Odsouzení Jekatěriny Vologženinové potvrzeno

Odvolání Jekatěriny Vologženinové bylo 26. dubna 2016 zamítnuto a bude muset odpracovat 320 hodin "nápravné práce". Byla odsouzena za kritiku ruské anexe Krymu a zapojení Ruska do konfliktu v Donbasu na východě Ukrajiny na sociálních sítích.

26.10.2015

Naděje na propuštění

Dne 8. října 2015 zasedal Tambovský krajský soud, aby projednal požadavky Jevgenije Vitiška.