Saúdská Arábie propustila Mohameda Saleha al-Bajadiho

Úspěch

Ochránce lidských práv Mohamed Saleh al-Bajadi byl 7. dubna propuštěn z rehabilitačního centra, kde strávil čtyři měsíce poté, co byl propuštěn z vězení v listopadu 2015. Až do roku 2020 mu zůstává zákaz vycestování.

Mohammed Saleh al-Bajadi je zakládajícím členem Saúdské asociace občanských a politických práv (ACPRA). V listopadu 2015 ho propustili z věznice v Rijádu po čtyřech letech vězení. Další čtyři měsíce strávil v rehabilitačním centru určeném pro teroristy a lidi s tzv. deviantním myšlením. Odtud byl propuštěn 7. dubna 2016.

Mohammed al-Bajadi byl odsouzen Specializovaným trestním soudem (SCC) v Rijádu v tajném procesu 10. dubna 2012 na čtyři roky ve vězení a pětiletý zákaz cestování. I když obvinění ani rozsudek nebyly nikdy zveřejněny, unikly dopisy jeho ručně psané dopisys, v nichž uvedl, že dne 10. dubna 2012 ho SCC, který byl zřízen kvůli případům terorismu a vnitřní bezpečnosti, ho odsoudil ke čtyřem letům vězení s následným pětiletým zákazem cestování za účast na zřízení bezlicenčním organizace, která poškozuje obraz státu prostřednictvím medií, kontakty s rodinami politických vězňů, protestováním a zpochybňováním nezávislosti soudnictví a držením zakázaných knih.

Mohammed al-Bajadi byl zadržen 21. března 2011, den po jeho účasti na protestu s rodinami zadržených osob před ministerstvem vnitra v Rijádu. Během jeho věznění, zejména ve věznici al-Ha'ir v Rijádu, neměl možnost kontaktu se svým obhájcem. Tomu nebylo dovoleno ani aby se zúčastnili slyšení, které začalo v srpnu 2011, a to navzdory tomu, že před budovou soudu čekal několik hodin. Slyšení, při kterém byl al-Bajadi odsouzen se zúčastnili uniformovaní vojáci, stejně jako zástupce vládní Národní komise pro lidská práva. Rodině ani právnímu zástupci nebylo ani řečeno, že se slyšení bude konat.

Mohammed al-Bajadi byl držen v izolaci téměř 10 měsíců, z nichž většinu strávil ve vězeňské samotce. Několikrát na protest proti zadržování držel hladovku. Sedm měsíců ho intravenózně krmili navzdory opakovaným námitkám a stížnostem na bolesti žaludku. Rovněž lékařská péče byla nedostatečná.

V říjnu 2014 se konalo slyšení kvůli obnovení řízení, kterého se poprvé mohl účastnit i s právníkem. Nicméně i toto slyšení bylo neveřejné.

Původní zdroj: Ochránce lidských práv Mohamed Saleh al-Bajadi byl propuštěn z rehabilitačního centra, kde strávil čtyři měsíce po propuštění z vězení.

6.4.2016

Ázerbajdžán propustil na svobodu obhájce lidských práv Intigama Alijeva

Ázerbajdžánské úřady 28. března 2016 propustily obhájce lidských práv Intigama Alijeva.

19.10.2015

Chen Zhenping na svobodě!

Máme velkou radost, že se s vámi můžeme podělit o dobré zprávy. Vězenkyně svědomí, paní Čchen Čen-ping (Chen Zhenping) je na svobodě. Obdrželi jsme dopis od její dcery, paní Zhaoyu Jin z Finska, že se její matce podařilo uprchnout. Zároveň nám v dopise děkovala za podporu, kterou její matka od vás všech dostala.

7.10.2015

Barma propustila 6 966 vězňů