Komiksy na zdech, jejich hlavní hrdinové naživo

Amnesty International a Městská knihovna v Praze představí výstavu komiksů inspirovanou „živými knížkami“ – příslušníky menšin, kteří se podílejí na Amnesty vzdělávacím programu. Živá knihovna v opravdové knihovně přímo s lidmi, o kterých vyprávějí komiksy.

KDY?

úterý 21. června

od 9:30 vernisáž komiksové výstavy

od 10:00 workshop s živou knihovnou

KDE?

v Městské knihovně v Praze, Mariánské náměstí 1

Živé knihovny jsou vzdělávací metoda, kterou Amnesty seznamuje studenty i veřejnost neotřelým způsobem s příslušníky menšin žijících v Česku. Teď na základě životních příběhů jednotlivých „živých knížek“ vytvořili úspěšní i zatím méně známí umělci a umělkyně komiksy. Skrze ně se vám odhalí například historie muže, který žil 15 let na ulici, romské aktivistky, Ukrajinky nebo vietnamského teenagera. Jde o soubor, který různorodostí témat i zpracování ukazuje rozmanitý svět menšin žijících v Česku. Výstava komiksů bude v Městské knihovně k vidění až do 23. července. Pro učitele jsme na základě komiksů připravili i metodiky, jak je používat při výuce.

V Městské knihovně budou mít příležitost potkat se a v malých skupinkách si popovídat s hrdiny (nejen) vystavených komiksů studenti 2. ročníku SPŠST Panská. Na jejich otázky bude odpovídat třeba afghánská uprchlice Fatima, Natálka s Aspergerovým syndromem nebo homosexuál a vegan Jakub. Prostřednictvím komiksů se také při workshopu seznámí s problematikou lidských práv, diskriminace a xenofobie.

Přidejte se k akci na Facebooku!

31.8.2016

Fred a Yves volní!

Fred Bauma a Yves Makwambala byli s dalšími aktivisty propuštěni 27. srpna, přičemž jim původně hrozil trest smrti.

16.9.2015

Evropská mírová mise byla úspěšná, konflikt v SAR ale nekončí

10.12.2015

Živá knihovna, komiksy i muzika v Brně!

17.12.2015

Švédsko, hlavní vývozce vojenského materiálu, upřednostnilo lidská práva před prodejem zbraní!

Švédský parlament doporučil snížit vývoz zbraní do nedemokratických zemí.