Činy místo slov: Amnesty International apeluje na Ukrajinu

Na Ukrajině stále dochází k porušování lidských práv, uvádí výzkumná zpráva nazvaná Činy místo slov: Ukrajina musí dodržovat lidská práva, kterou dnes uveřejnila Amnesty International.

Lidé jsou vystaveni rasové diskriminaci, dochází ke zneužívání pravomocí veřejných činitelů při výslechu a policejní praxi a nejsou dostatečně ošetřena práva uprchlíků. Amnesty International proto vyzvala nově zvoleného prezidenta Viktora Janukoviče a jeho vládu, aby se přihlásili k dodržování mezinárodních právních standardů a zamezili zneužívání práva. Zpráva také obsahuje konkrétní doporučení, jak těchto kroků dosáhnout. „Nově zvolené úřady by měly navázat na pozitivní vývoj, který v ochraně lidských práv Ukrajina v posledních dvaceti letech učinila. Tato šance se nesmí promarnit,“ uvedl ředitelka programu AI pro Evropu Nicola Duckworth. „Proklamace o ochraně lidských práv jsou určitě chvályhodné. Musí ale následovat činy – nezávislé a zevrubné prozkoumání všech obvinění, postihy odpovědných osob a odškodnění obětí,“ dodala.

Amnesty International provedla na Ukrajině rozsáhlé šetření, jehož výsledky publikuje právě ve zmíněné zprávě. Jedním z cílů zprávy je také monitorovat chování nové vlády a její postup při řešení námitek, které zpráva vznáší. Na základě srovnání s předchozím výzkumem, který Amnesty International v regionu realizovala před pěti lety, bylo totiž zjištěno přetrvávání řady nedostatků, které nejsou v souladu s mezinárodními standardy.

Rasismus, činnost policie, uprchlíci

Jedním z prvních zjištění, na která zpráva upozorňuje, je netransparentnost policejní praxe. Ta vychází především z představ o nedotknutelnosti policejní profese a z nerespektování presumpce neviny obviněných. Výrazný problém Ukrajiny představují také rasově motivované činy, vyšetřované často jako běžné přestupky. Takový přístup ovšem celou situaci spíše zastírá a zabraňuje vládě nejen v její analýze, ale především v efektivním řešení. Zpráva konstatuje, že rasismus je v ukrajinské společnosti hluboce zakořeněn a kdokoli vypadá jen trochu „jinak“, může být vystaven bezdůvodným policejním kontrolám, svévolnému zadržení, špatnému zacházení či finančnímu vydírání.

S těmito problémy se často setkávají také migranti, uprchlíci a žadatelé o azyl. Jejich situaci navíc komplikuje nefunkční azylová politika státu, která je vystavuje nebezpečí vrácení do země původu, kde mohou být perzekvováni. Tato zjištění se opírá mimo jiné o nízké procento kladně vyřízených žádostí o azyl - v roce 2007 to bylo pouze 0,7 procenta a v roce 2008 5,7 procenta z celkového počtu žádostí.

Amnesty International proto doporučuje zavést nová opatření pro zlepšení dodržování lidských práv na Ukrajině, včetně monitorování rasově motivovaných útoků, ustavení funkčního a spravedlivého azylového systému a založení nezávislého úřadu, který by šetřil všechna obvinění z porušování lidských práv ze strany policie.

Více informací naleznete přímo ve výzkumné zprávě, která je ke stražení níže.

2.5.2016

Brazílie: Policejní násilí šíří ve favelách před olympiádou atmosféru strachu.

Sto dní před začátkem olympijských her v brazilském Riu upozornila Amnesty International, že od začátku dubna zemřelo ve favelách přinejmenším jedenáct lidí během přestřelek s policisty. Obyvatelé těchto čtvrtí žijí ve strachu.

15.2.2016

Úspěch Amnesty kampaně STOP násilí na ženách - vláda podpořila Istanbulskou úmluvu

Vláda schválila úmluvu o prevenci a potírání násilí na ženách.

9.2.2016

26.1.2016

Dopis od předsedy vlády ČR Bohuslava Sobotky

Dne 14. ledna 2016 byla předsedovi vlády České republiky Bohuslavu Sobotkovi předána ministrem pro lidská práva, rovné příležitosti a legislativu Jiřím Dienstbierem naše petice, ve které více než devět tisíc podepsaných signatářů vyzývá Vládu ČR k bezodkladnému přijetí „Úmluvy Rady Evropy o prevenci a potírání násilí vůči ženám a domácího násilí“.