Tvůj podpis pomůže dětem do škol

V ulicích několika českých a moravských městech mohli lidé potkat studenty a studentky, kteří sbírali podpisy na podporu svých romských, afghánských a čínských vrstevníků. Ti totiž čelí různým bariérám, které jim brání v přístupu ke vzdělání. Podpisovou akcí vyvrcholila kampaň Amnesty International nazvaná Změníme to!

Celkově se do akce zapojilo téměř 300 studentů a studentek 16 středních škol. V Praze proběhl hlavní program akce na prostranství u výstupu metra Anděl, kde fiktivní kandidát na ministra školství Mgr. Jan Vševěd v rámci své předvolební kampaně zjišťoval názory veřejnosti na problém dostupnosti vzdělání v České republice a ve světě. Anketa byla zdokumentována ve formě videospotu, který Amnesty International zveřejní na svých stránkách.

„Dopisy se získanými podpisy zašleme ministrům školství České republiky, Afghánistánu a Číny. Tyto tři země reprezentují časté problémy v přístupu dětí ke vzdělání, jakými jsou například diskriminace, války nebo chudoba,“ říká ředitelka Amnesty International ČR Dáša van der Horst.

V Česku mají omezený přístup ke vzdělání především romské děti, které nepřiměřeně často končí v tzv. speciálních (bývalých zvláštních) školách. V Afghánistánu je kvůli konfliktu s Talibanem i diskriminačním tradicím právo na vzdělání upíráno především dívkám. V Číně musí mnohé děti vnitřních migrantů, kteří se v rámci země stěhují za prací, chodit místo do školy do práce.

Akcí jsme chtěli upozornit zodpovědná ministerstva na to, že upírání práva na vzdělání není veřejnosti lhostejné, a přimět je ke zlepšení situace. Podpisovou akci organizuje Amnesty International v ulicích měst ČR již třetím rokem. Loni se díky ní podařilo odeslat 11 tisíc dopisů proti bezpráví v Číně.

Kampaň Změníme to! podpořili mimo jiné bývalý prezident Václav Havel, senátor Karel Schwarzenberg nebo předseda Strany zelených Ondřej Liška.

DALŠÍ INFORMACE:

Kampaň Změníme to! odstartovala letos symbolicky 1. června ke Dni dětí, aby tak připomněla význam základního lidského práva na vzdělání. To je zakotveno v mnoha mezinárodních dokumentech, přesto se do školy nedostane celkem 100 milionů dětí na světě.

Hlavní součástí kampaně je zážitkový webový projekt www.zmenimeto.cz. Ten přináší příběhy dětí, které nemohou z různých důvodů chodit v různých zemích do školy. Každý, kdo jim bude chtít pomoci, může přímo z webu odeslat e-mail odpovědným úřadům a vyzvat je, aby situaci dítěte změnily.

V rámci kampaně proběhla řada dalších akcí: spot ve vysílání České televize, výstava v prostorách pražského metra, infostánky na letních festivalech.

SEZNAM ZAPOJENÝCH ŠKOL:

Gymnázium na Vítězné pláni
Gymnázium střední školy mezinárodních a veřejných vztahů

Brno

Gymnázium Benešov

Nymburk

30.4.2016

Přes 600 studentů se během 2 let potkalo s Amnesty živou knížkou.

Projekt "Živé knihovny Amnesty International – čtením k otevřenosti" je u konce, lidskoprávní vzdělávání v Amnesty ale jede dál.

17.11.2015

Mezinárodní Amnesty online kurz o svobodě projevu je tu!

10.9.2015

"Chci ukázat, že autista není někdo, koho byste se měli bát"

Mezi naše živé knížky patří i Natálie, která trpí Aspergerovým syndromem. O tom, co je to Aspergerův syndrom, zda mají lidé s AS "jiný smysl pro humor" nebo jak na Natálii reagují studenti se dozvíte v následujícím rozhovoru.

13.11.2015

Osm let po rozsudku D. H. musí dojít ke komplexní desegregaci škol

Neziskovky zabývající se lidskými právy Romů komentují 8 let od převratného rozsudku stav vzdělávání romských dětí v ČR.