Paralelní summit EU-Čína: Nemlčte o lidských právech

Politický vězeň, odsouzený novinář nebo pronásledovaná stoupenkyně hnutí Falun Gong – příběhy těchto lidí budou na programu takzvaného paralelního summitu EU-Čína. Ten se uskuteční v době, kdy budou v Praze jednat evropští a čínští představitelé.

Paralelní summit dá prostor hlasům lidí, které čínské úřady umlčují. Proběhne dnes od 15:30 v Nerudově ulici (prostor mezi ul. Ke Hradu, Úvoz a Jánský vršek).„Amnesty International podporuje silný a rovnoprávný vztah Unie s Čínou. Tedy vztah, který se nebude vyhýbat otázce lidských práv, “ uvedla Dáša van der Horst, ředitelka české pobočky Amnesty International.Amnesty International připravila výzvu s žádostí, aby politici při setkání s čínskými partnery o lidských právech nemlčeli. Text v pondělí převzal premiér Jan Fischer. Prezident Václav Klaus, který má summit vést, výzvu osobně nepřevzal.„Považujeme za důležité, že se premiér země, která předsedá EU, s výzvou osobně seznámil. Nadějí pro oběti bezpráví je právě to, že nejsou světové veřejnosti ani politikům lhostejní,“ dodala Dáša van der Horst.Čína nedávno přijala Národní akční plán pro posílení lidských práv, který ukazuje, že úřady kladou na ochranu lidských práv stále větší důraz. Přesto situace nadále zůstává kritická. Amnesty International zaznamenala, že v mnoha oblastech dochází naopak ke zhoršení. Osoby kritizující vládní politiku, novináři, obránci lidských práv a jiné nepohodlné osoby jsou nadále terčem postihu úřadů, obtěžování a svévolného zadržování. Znepokojivá je situace v Tibetu, kde navíc rok po krvavých protestech zesilují represe.„Věříme, že pro politiky nebude téma lidských práv tabu. I proto, že v Číně v posledních měsících narůstá počet lidí, kteří žádají pokojnou politickou reformu a větší respekt k lidským právům. Setkávají se ale s represí. Je v podstatě morální povinností jejich úsilí podpořit,“ uzavírá Dáša van der Horst.Fotogalerie z paralelního summitu.

24.3.2016

Výhodný obchod s Čínou na úkor lidských práv?

Výzva prezidentovi ČR v souvislosti s návštěvou prezidenta Čínské lidové republiky Si Ťin-pchinga v Praze

3.8.2015

Thajsko musí přestat s posíláním Ujgurů do Číny kvůli hrozícímu mučení

Thajské úřady by měly zvážit vrácení 50 etnických Ujgurů zpět do Číny, kde jim hrozí, že budou mučeni, zmizí anebo budou popraveni. Čína by měla objasnit, kde je více než 100 již deportováných Ujgurů, žádá Amnesty International.

13.11.2015

Čína: Mučení a vynucená doznání pokračují, týkají se i právníků

Trestní právo v Číně je stále silně závislé na vynuceném doznání mučením a špatným zacházením.