Jižní Osetie: Obě strany konfliktu se musí držet mezinárodního práva

AKTUALIZOVÁNO Ačkoli velké vojenské operace patrně skončily, gruzínští civilisté jsou stále ohroženi vážným porušováním lidských práv kvůli svému etnickému původu. Přicházejí rovněž zprávy o útocích na majetek Gruzínců v Rusku.

Ačkoli Rusko a Gruzie přistoupily na provizorní příměří, předcházejících pět dnů bojů za sebou zanechalo tisíce mrtvých civilistů a desítky tisíc lidí vyhnalo z domova. Amnesty International je znepokojena zprávami o vážném porušování lidských práv, ke kterému v nestabilní situaci po uzavření příměří stále dochází. Organizace proto vyzvala obě strany konfliktu, aby porušování lidských práv okamžitě ukončily a vyšetřily, kdo je za jeho páchání odpovědný.Již dříve vyzvala AI všechny strany konfliktu v Jižní Osetii, aby plně respektovaly mezinárodní humanitární právo a zajistily, že chráněna budou práva všech civilistů v oblasti. Stejný postup musí být uplatněn i v Abcházii, dalším neklidném regionu Gruzie.„Všechny strany konfliktu se musejí bezpodmínečně vyhnout přímým útokům na civilisty a při všech svých operacích rozlišovat mezi vojenskými a nevojenskými cíli. Obáváme se, že některé útoky, ke kterým v Jižní Osetii dochází, mohou přerůst ve válečné zločiny,“ uvedla tehdy AI.

19.9.2016

Výzva vládě ČR: Saúdská Arábie nemůže porušovat mezinárodní právo

V Ženevě se v září 2016 konalo 33. zasedání Rady OSN pro lidská práva. Amnesty International proto apeluje na vládu České republiky, aby podpořila výzvu k přezkoumání případů porušování lidských práv v Jemenu a zaslala jí níže uvedený dopis.

30.11.2016

Palmový olej: Světové značky profitují na dětské a nucené práci

Unilever, Nestlé nebo Procter & Gamble jsou mezi devíti výrobci přispívajícími k zneužívání práce.

18.7.2016

Vyjádření Samsungu k problematice dětské práce v Demokratické republice Kongo

Minulý měsíc zveřejnil Samsung Electronics a jeho dceřiná společnost, Samsung SDI, zprávu o udržitelnosti, ve které přímo i nepřímo zmiňuje zprávu Amnesty International "Pro tohle umíráme: Porušování lidských práv v Demokratické republice Kongo". Slibuje v ní situaci důkladně prozkoumat a zveřejnit zprávu do konce roku.

26.5.2016

Amnesty představuje svou strategii a výzkum týkající se otázek práv sexuálních pracovníků

Zároveň uveřejňuje čtyři tematické zprávy z výzkumů na Papuy Nové Guineji, v Hongkongu, Norsku a Argentině.