Rasismus na Ukrajině je na vzestupu

Na Ukrajině alarmujícím způsobem stoupá počet rasově motivovaných útoků. Ty mají často ty nejvážnější následky, jejich pachatelé však ve vězení nekončí.

Dnes na to ve své zprávě upozornila Amnesty International (AI). Od počátku roku zahynuli podle jejích informací jen kvůli barvě své kůže v ulicích Kyjeva čtyři lidé.

„Ukrajinské úřady nemohou dál ignorovat rasismus ve všech jeho projevech. Takový postoj vede jen k většímu počtu útoků a zvyšuje sebevědomí pachatelů, kteří jsou fakticky beztrestní,“ říká Nicola Duckworth z Amnesty International.

Ukrajinské neziskové organizace zaznamenaly v průběhu loňského roku na 60 rasově motivovaných útoků, šest lidí je nepřežilo. Za prvních šest měsíců letošního roku došlo k více než 30 incidentům, které si vyžádaly už čtyři životy. Většina obětí pochází z Afriky a Asie, útokům však nejsou ušetřeni ani ukrajinští Romové a další příslušníci menšin. Pod hrozbou napadení žijí na Ukrajině i Židé.

Lidé cizího vzhledu jsou bezdůvodně kontrolováni policií. Členy některých romských komunit včetně žen a dětí policie vyfotografovala a odebrala jim otisky prstů, jediným důvodem byla jejich etnická příslušnost.

Ukrajina v ochraně lidí před násilím kvůli barvě kůže selhává. Úřady existenci rasové nenávisti a diskriminace odmítají, neexistuje tak žádná preventivní ochrana možných obětí. Policie neumí a v některých případech dokonce nechce chránit ani ty, kteří jsou rasově motivovaným násilím přímo ohroženi. Jeho pachatelé jsou označováni za výtržníky, a jsou-li postaveni před soud, jen zřídka je proti nim vzneseno obvinění z rasově motivovaného útoku.

„Úřady si nemohou dovolit dál ignorovat xenofobii a předsudky. To může vést k dojmu úředního rasismu, stavu, kdy vážné porušování lidských práv bude přehlíženo a tolerováno,“ říká Nicola Duckworth z AI.

Jedna z loňských obětí Jeon Kwon Kang, občan Jižní Koreje, byl v dubnu napaden skupinou čtyř mladíků, když vycházel ze supermarketu poblíž svého bytu v Kyjevě. Útočníci jej kopali, až upadl na zem. Svědek incidentu vypověděl, že brutální násilí pokračovalo, i když Jeon Kwon Kang už ležel na zemi. Muž následkům zranění o několik dní později podlehl. Mladíci byli sice uvězněni a obviněni z vážného ublížení na zdraví a výtržnictví, rasová motivace činu však součástí žaloby nebyla. Podle prohlášení státního zástupce přitom jeden ze skupiny útočníků potvrdil, že Jeona chtěli zabít kvůli jeho národnosti.

Podobný problém neřeší jen Ukrajina. Počet rasově motivovaných útoků je alarmující i v sousedním Rusku. Vzhledem k tomu, že ani ruské úřady se tímto problémem nezabývají, není možné zjistit jejich přesný počet. Podle neziskové organizace SOVA jim však za oběť vloni padlo nejméně 61 lidí a dalších 369 bylo zraněno.

25.8.2015

Ruský soud poslal Sencova na dvacet let do vězení

12.1.2016

NĚMECKO: Reakcí na opovrženíhodné sexuální útoky v Kolíně nad Rýnem nesmí být rasová nenávist ani diskriminace.

Podle Amnesty International musí německé úřady zajistit, aby pachatelé sexuálního násilí ze silvestrovské noci stanuli před soudem, bez ohledu na to, odkuď pocházejí. Současně by ale měly chránit uprchlíky a migranty před rasismem, který tyto útoky vyvolaly.

26.2.2016

Výroční zpráva SIPRI: Vývoz zbraní stále roste!

Od roku 2004 plynule roste objem mezinárodního obchodu se zbraněmi. Dle nových dat, která uveřejnil Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI), činil nárůst mezi obdobími 2006-10 a 2011-15 celých 14 %.

9.3.2016

Startuje první ročník Amnesty International / Febiofest Award

Česká sekce Amnesty International bude letos poprvé na Febiofestu předávat cenu za nejlepší film spojený s problematikou lidských práv. Je věnována ukrajinskému filmaři Olegu Sencovovi, který sedí ve vězení za kritiku ruské anexe Krymu.