19. výročí zásahu na Tchien-an-men - Lidé budou žádat propuštění vězňů z Tchien-an-men

Amnesty International (AI) připomene 19. výročí tvrdého zásahu na náměstí Tchien-an-men v Pekingu. Ve středu 4. června 2008 od 17:30 hodin budou účastníci veřejného shromáždění před Velvyslanectvím ČLR v Praze žádat čínské úřady, aby propustily desítky lidí, kteří zůstávají i řadu let po protestech uvězněni. Obdobné akce proběhnou v mnoha zemích světa.

„Při zásahu na náměstí Tchien-an-men před 19 lety byly zabity stovky lidí, desítky protestujících zůstávají i po letech uvězněny. Pro dlouholeté věznění těchto lidí neexistuje žádná omluva,“ říká Amnesty International. Příbuzní zabitých a vězněných lidí se řadu let domáhají spravedlnosti. Sympatizanti Amnesty International jim proto na shromáždění vyjádří podporu. Minutou ticha uctí také oběti nedávného zemětřesení v provincii S'-čchuan.

„Čínské úřady ukázaly, že dokáží efektivně řešit následky přírodní katastrofy. Vyzýváme je, aby se stejnou rychlostí reagovaly na problémy lidských práv,“ říká koordinátor akce Bohumil Čáp z Amnesty International.

Čína slíbila, že do zahájení olympijských her zlepší stav lidských práv. K naplnění tohoto závazku pomůže, pokud propustí osoby vězněné kvůli protestům na Tchien-an-men, zajistí spravedlnost pro příbuzné zabitých demonstrantů a povolí konání vzpomínkových aktů za oběti zásahu.

Podle organizace Dui Hua Foundation sídlící v USA zůstává kvůli zapojení do protestů uvězněno 60 až 100 osob. Přesná čísla však vláda nikdy nezveřejnila. V roce 2006 čínské úřady několik vězňů propustily, ale nadále je drží pod policejním dohledem a brání jim ve veřejných aktivitách, včetně poskytování rozhovorů médiím.

25.8.2015

Vietnam hodlá amnestovat 17 000 vězňů

6.4.2016

Ázerbajdžán propustil na svobodu obhájce lidských práv Intigama Alijeva

Ázerbajdžánské úřady 28. března 2016 propustily obhájce lidských práv Intigama Alijeva.

16.9.2015

Vietnam v rámci amnestie nepropustil žádné politické vězně

7.10.2015

Barma propustila 6 966 vězňů